Slovensko zavedlo kontroly

14.09.2015 12:51

Na Slovensku se inspirovali u našich sousedů a od nedělního večera i Slováci zavedli kontroly na hranicích; jak s Rakouskem, tak i s Maďarskem. Slovenské úřady uvolnily 220 policistů a poslaly je na hranice. Zatím však žádné běžence ani převaděče nechytili.

Slovensko zavedlo kontroly
Foto: worldwide.com
Popisek: Hraniční přechod, ilustrační foto

Slovenské ministerstvo vnitra v neděli v podvečer oznámilo, že po vzoru Německa také zavádí hraniční kontroly. „Po oznámení Německa, že dočasně zavádí hraniční kontroly na hranicích s Rakouskem, přistoupilo Slovensko k dočasným hraničním kontrolám na slovensko-maďarských a slovensko-rakouských hraničních přechodech,“ sdělila Michaela Paulenová z Tiskového odboru Kanceláře ministra vnitra.

Slovenská policie zároveň na hranice vyslala o 220 policistů více, než je běžné, a to jak na hraniční přechody, tak na kritická místa mimo ně. „Situaci neustále monitorujeme a koordinujeme s policejními sbory v Rakousku, Maďarsku a České republice,“ dodala Paulenová.

Podle informací serveru Aktuality.sk nedochází z důvodu hraničních kontrol k dopravním komplikacím. Přinejmenším tedy na přechodech Petržalka–Berg a Jarovce–Kittsee, které jsou nejblíže hlavnímu městu Bratislavě.

Policie zatím nezadržela žádné uprchlíky ani převaděče, na které jsou tyto kontroly zaměřené.

„Jde o dočasné opatření,“ zdůraznila Paulenová s tím, že neví, po jak dlouhou dobu budou platit. „Zpřísněný režim neznamená konec Schengenu,“ podotkla a vysvětlila, že tímto krokem Slovensko nevystupuje ze schengenského prostoru, který umožňuje volný pohyb osob po Evropské unii.

Slovensko se tak pro tento krok rozhodlo několik hodin poté, co německý ministr vnitra Thomas de Maiziére oznámil, že v Německu zavádějí hraniční kontroly. Jejich cílem je snížit počet žadatelů o azyl a podle médií začaly v půl šesté odpoledne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…