Slovenský expremiér Dzurinda vzkazuje Sobotkovi: Premiér má vládnout, ne rezignovat

15.05.2017 19:10

Proti moderátorce Světlaně Witowské v pondělním Interview ČT24 usedl někdejší slovenský premiér Mikuláš Dzurinda. Divákům České televize prozradil, jak se jako slovenský expremiér dívá na českou politickou krizi. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) asi nebude mít radost. Radost zřejmě nebudou mít ani zastánci Visegrádské čtyřky.

Slovenský expremiér Dzurinda vzkazuje Sobotkovi: Premiér má vládnout, ne rezignovat
Foto: Cas.sk
Popisek: Šéf SDKÚ Mikuláš Dzurinda

Hned v úvodu pořadu Dzurinda konstatoval, že by České republice přál, aby se o ní mluvilo kvůli úspěšnému hokeji, a ne kvůli vládní krizi. Současnou situaci v naší zemi ovlivňují blížící se parlamentní volby.

„Musíme si povídat otevřeně, že v politice jde o zájmy, a tady se projevuje, že se blíží parlamentní volby. Tady mám jisté pochopení pro to, že si politické strany vytvářejí pozice pro tyhle volby,“ konstatoval Dzurinda. Teprve čas ukáže, jestli se jednotliví aktéři rozhodli správně. „Ta situace je trošku vážná, ale podle mě nijak výjimečná a osobně bych to nedramatizoval,“ doplnil expremiér.

Prozradil také, že si příliš neumí představit, co vedlo předsedu české vlády Bohuslava Sobotku k tomu, aby sám a dobrovolně položil vládu. „Z mého pohledu je velmi těžké představit si, že úřadující premiér položí vládu,“ podivoval se Dzurinda. Úkolem předsedy vlády je podle slovenského expremiéra vládnout, a nikoli vládu pokládat. „A to jsem měl v první vládě komunisty i disidenty a modlil jsem se, abych přežil další měsíc, protože jsem chtěl odstavit Mečiara,“ připomněl.  

Pár slov vyjádřil také na adresu prezidenta Miloše Zemana. Kdyby se spolu viděli osobně, sdělil by mu, že jeho ruština už není moc dobrá. Nechtěl se však vyjadřovat k Zemanově větě pronesené v Číně, že „novináři by se měli likvidovat“. „Máte kontroverzního prezidenta,“ poznamenal pouze.

Já se na dnešní Visegrádskou čtyřku dívám dost kriticky, prozradil Dzurinda

Ve druhé polovině pořadu došlo na situaci v EU a náš vztah k ní. „Jsem zásadní fanoušek společné armády Evropské unie,“ zdůraznil slovenský expremiér s tím, že kromě měkké ekonomické moci potřebujeme také „tvrdou sílu“. Naproti tomu je důrazně proti sjednocování daňového systému. „Nechci, abychom se více sešněrovávali,“ zdůrazňoval Dzurinda.

„Víte, my se dnes tváříme, že se v Evropském parlamentu rozhoduje o každodenních problémech lidí, ale nerozhoduje. Řekněme si otevřeně, že otázky zaměstnanosti budou vždy řešit národní státy. Na druhé straně si také přiznejme, že domácí politici říkají, že když se něco povede, tak za to mohou oni, ale to také není vždy pravda,“ uvedl Dzurinda.

Velmi kritický Dzurinda byl vůči současné V4. „Možná že neděláme vůbec nic, a to je ten problém. Já se dívám velmi kriticky na působení dnešní V4. My neustále říkáme jen jedno. Ne! Ne! Ne! Ale už nepřinášíme žádná řešení. My jsme sice součástí problémů, ale ne jeho řešením,“ varoval. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…