Slovenský premiér Matovič podal demisi. Vystřídá ho Heger

30.03.2021 18:14

Slovenský ministr financí Eduard Heger (OLaNO) vystřídá na postu premiéra Igora Matoviče, který již podal demisi k rukám prezidentky Zuzany Čaputové. „Prosím o odpuštění všech chyb, které jsem za ten rok udělal. Nebojte se, dobře bude a Edovi určitě můžete věřit,“ prohlásil expremiér. Tomu zlomila vaz zejména tajná dovážka ruské vakcíny Sputnik, se kterou nesouhlasila koaliční SaS.

Slovenský premiér Matovič podal demisi. Vystřídá ho Heger
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Igor Matovič

Matovič byl v čele slovenské vlády zhruba rok, ale podle svých slov se cítí, jako kdyby to bylo deset let. Slovensko podle něj v posledním roce zažilo kvůli covidu-19 nejtěžší rok v poválečné době. „Prosím o odpuštění všech chyb, které jsem za ten rok udělal. Nebojte se, dobře bude a Edovi určitě můžete věřit,“ prohlásil a vzápětí poděkoval Bohu a celé své rodině.

Nový premiér Eduard Heger Matovičovi poděkoval za jeho odvedenou práci. „Je to muž, který deset let bojoval v politice proti zlu a proti mafii,“ řekl Heger. „Neodstupuješ kvůli vraždám ani kvůli korupci, ale odstupuješ kvůli tomu, aby jsi přinesl klid a opět přinesl naději, aby se Slovensko opět mohlo stát zemí, kde budeme rádi žít,“ řekl Heger podle informací serveru Novinky.cz. Rošáda by se měla zkompletovat tím, že Matovič nahradí Hegera na postu ministra financí.

Zároveň se do vlády vrátí většina ministrů, kteří v nedávné době kvůli Matovičovi podali demisi. Měli by se tak za stranu Svoboda a Solidarita vrátit ministr hospodářství Richard Sulík, ministerstvo zahraničí opět povede Ivan Korčok a Branislav Gröhling se vrátí do čela resortu školství. Za OLaNO by se měla vrátit ministryně spravedlnosti Mária Kolíková. Nevrátí se naopak ministr zdravotnictví Marek Krajčí (Jsme rodina), na jehož místo by měl přijít ředitel Ústřední vojenské nemocnice v Ružomberku Vladimír Lengvarský.

Designovaný premiér Heger odevzdal Čaputové seznam 91 poslanců, kteří vyjádřili vládě podporu. Vláda bez Matoviče v čele by si tak měla udržet ústavní většinu ve 150členném parlamentu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…