Slovenští pravičáci by prý natruc Ficovi udělali prezidenta i z pytle brambor. Režisér Jakubisko se rozjel

05.04.2014 9:53

Slovenský režisér žijící v Česku Juraj Jakubisko sám sebe většinou řadí mezi sympatizanty pravice. V nedávných prezidentských volbách na Slovensku ale jasně podpořil levicového prezidenta Roberta Fica. V rozhovoru pro sobotní MF Dnes vysvětluje, co ho k tomu vedlo. Nelíbilo se mu, že volba nebyla o tom, kdo má být prezidentem, ale že jím nemá být Fico. To vše v duchu hesla: Když mi chcípne koza, ať sousedovi chcípne taky.

Slovenští pravičáci by prý natruc Ficovi udělali prezidenta i z pytle brambor. Režisér Jakubisko se rozjel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér SR Robert Fico

„Pravice se rozdrobila a nedokázala postavit jediného společného kandidáta. Proto se volba zvrhla a nebyla už o tom, kdo má být prezidentem, ale kdo nemá být prezidentem. Kdyby proti Ficovi stál pytel brambor, tak by ten pytel určitě vyhrál. Je to takové typicky slovanské. Jako to přísloví, že když mi chcípne koza, tak ať sousedovi chcípne taky,“ míní známý režisér.

Pozor na „VV efekt“

Fico jako politik prý přitom pro společnost udělal dost a ještě by toho mnoho udělat mohl. Pravice dnes nemá sílu na řešení zásadních sociálních problémů. Oceňuje navíc i kurz v zahraniční politice, který Fico drží. Je to také politik, který se vypracoval z pozice řadového poslance až na premiéra a za oněch dvacet let každý ví, co od něj může čekat.

Ale prohrál, pole Jakubiska bohužel. Slovenským prezidentem bude Andrej Kiska, o kterém se toho mnoho neví a známý režisér se obává, aby na Slovensku nenastal efekt srovnatelný s působením Věcí veřejných v Česku. Po velkém nadšení přišlo velké zklamání voličů.

Stranou jeho pozornosti nezůstali ani Andrej Babiš a Václav Klaus. U Babiše oceňuje, že svou politickou dráhu započal tím, že založil stranu, se kterou vstoupil do veleb a v klání obstál. Naproti tomu Kiska vstoupil rovnou do funkce nejvyšší. A co se týče Václava Klause, Jakubisko si ho velmi váží, považuje ho za velkého státníka, jehož roli prý oceníme až po letech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…