Sluníčko, kafíčko a Haškův výprask. Nenávist v ČSSD přináší i humor

05.11.2013 7:44

„Chci Bohuslava Sobotku, ne Michala Haška“. Tato facebooková akce získává řadu příznivců a ačkoliv její aktivita po týdnu již upadá, stále se tam objevují nové výzvy. Je možné rovněž zhlédnout řadu videí a vidět fotografie, které Sobotkovy fanoušky utvrzují v boji za správnou věc. Roli v této show neušel ani prezident Masaryk, respektive jeho socha.

Sluníčko, kafíčko a Haškův výprask. Nenávist v ČSSD přináší i humor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka s Michalem Haškem

Stránce vévodí vyobrazení davu na Hradčanském náměstí, kde se konala nejvýznamnější demonstrace na Sobotkovu podporu. Na mávající demonstranty shlíží prezident Masaryk, u jehož sochy Sobotka své příznivce burcoval.

Iniciativa „Chci Bohuslava Sobotku, ne Michala Haška“ formulovala své postoje i v otevřeném dopise „Chci Sobotku, ne Haška“. Obsahuje výzvu, která má být rozesílána i poslancům a senátorům ČSSD. „Stojíme za Bohuslavem Sobotkou, současným předsedou ČSSD a odmítáme pokus o vnitrostranický puč v sociální demokracii,“ píše se v ní.

Pak vyjevují své pobouření z jednání skupiny kolem Michala Haška, která se prý snažila společně se svými spojenci ujmout vlády v zemi. Tento krok byl prý plánován dlouhodobě a systematicky, za zády Bohuslava Sobotky i české veřejnosti.

„U vědomí toho, že se naše země nachází uprostřed vleklé politické a ekonomické krize a důvěra veřejnosti v politický systém je otřesena, považujeme jednání Michala Haška a jeho spojenců ve vedení ČSSD za nebezpečný precedens pro českou demokracii, kterému je potřeba klást odpor,“ píše se dále.

Facebooková stránka pokračuje mnoha dalšími výzvami a glosami. Tvůrčího ducha prozrazuje obrázek Michala Haška, Zdeňka Škromacha a Jeronýma Tejce, který je nazván „Antika po česku“ a doplněn textem: „Tady Brutus věří, že už se nějak domluvíme".

Pak tvůrci Sobotkovy stránky zdůrazňují, že i Andrej Babiš z hnutí ANO chce vládnout pouze se Sobotkou, protože na Haška nemá žaludek. Posměšně rovněž citují slova Zdeňka Škromacha, že Jiří Dienstbier je pučista a rozkládá stranu.

Přes facebookovou stránku lze rovněž zhlédnout například vystoupení Bohuslava Sobotky v pořadu Show Jana Krause, kde se haškovcům posmíval slovy „chlapci příliš chvátali“, nebo „Anatomii lži“, jak je nazvána reportáž pořadu 168 hodin, která ukazuje konfrontaci Michala Haška s popřením jeho tvrzení ohledně lánské schůzky s prezidentem.

Je rovněž možné si na stránce prohlédnout obrázky z brněnské demonstrace na Sobotkovu podporu. Čtenář se tak může seznámit s tvořivostí účastníků demonstrace, od úderných hesel typu „Hašek-Škromach-Tejc-zrádci ven“, až po slogan „Sluníčko-kafíčko-pučíček“, posměšně odkazující k facebookové stránce Zdeňka Škromacha, který se se svými čtenáři rád dělí o radost ze sluníčkových dní a dobrého kafíčka.

Poslední aktivitou je triumfální radost z pondělního jednání krajské ČSSD v Brně, vyjádřená slovy: "Na jihu Moravy dostal Michal Hašek výprask".

Celou stránkou se pak prolíná zásadní pozvánka. Sobotkovi podporovatelé se svolávají na Ústřední výkonný výbor ČSSD, který se má sejít 10. listopadu. Před hotelem Olšanka, kde se zasedání koná, chtějí jasně říci, že mezi sebou nechtějí lháře a zrádce. „Přivstaňte si v boji za demokracii“, burcuje výzva s ohledem na fakt, že zasedání se koná již od osmi hodin.

Naproti tomu Haškova frakce na Facebooku příliš aktivní není. Zatímco Sobotka dokázal za několik dní získat podporu více než 7500 lidí, stránka „Pravda o Bohuslavu Sobotkovi“, která proti jeho vedení protestuje, má podporu pouhých 557 lidí. A to nijak neobhajuje Michala Haška a ostatní účastníky lánské schůzky. Pouze varuje před tím, že Sobotka tlačí stranu do náruče Miroslava Kalouska a Zdeňka Bakaly.

Mlčí rovněž Zdeněk Škromach, jehož Facebook býval oblíbeným fórem Haškových sympatizantů. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…