Smazané blogy u Patrika Bangy. Je to ještě horší, než jsme mysleli

30.11.2016 20:26

Kauza blogerky, kterou vyhodil administrátor blogů iDnes.cz poté, co veřejně zostudila texty jeho bratra, romského zpěváka Radka Bangy, nabírá obrátky. Poté, co se za blogerku Lucii Provazníkovou postavili mnozí lidé na Facebooku i přímo na blogu, se ParlamentnímListům.cz ozvala další blogerka mající s administrováním Patrika Bangy, někdejšího redaktora České televize, velmi negativní zkušenost.

Smazané blogy u Patrika Bangy. Je to ještě horší, než jsme mysleli
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Patrik Banga, někdejší redaktor ČT, dnes hlavní admin blogů na IDNES.cz

„Tak jsem si dala tu ‚práci‘ a poslechla asi 40 písniček pána Ortela. Abych byla v malbě, když si ho teď každý přežvykuje v hubě a Radku Bangovi se kvůli němu zapaluje koudel u zadku tak, že vystřelí ze sálu jak cikán ze sámošky,“ začala blogerka iDnes.cz Lucie Provazníková svůj nedělní blog. Byl úplně poslední. Obsahoval srovnání textů Ortelu a výplodů Radka Bangy, který při jeho oceňování demonstrativně odešel ze sálu a novinářům pak vykládal, že lebka na Ortelově košili je nacistický symbol a rozvíjel teorie, že zítra tu po Ortelovi bude Hitler.

Provazníková nejprve ocitovala jeho názor, že „Ortel je nácek... Umělec by měl šířit pozitivní energii, přinášet radost, poselství, povznášet k něčemu dobrému“, a poté bez dalšího komentáře přiložila text zpěváka Bangy. Příběh začínající veršem „Jeden černej kluk hledal takle šuk jakou píču vošuká to mu bylo fuk“, pokračuje setkáním v baru, po kterém „sotva dveře zavřou už mu hulí péro“.

CELÝ BLOG JE K PŘEČTENÍ ZDE.

Administrátor blogů iDnes.cz jí následně zrušil celý účet. Zajímavostí je, že tímto administrátorem je Patrik Banga, bývalý redaktor České televize a bratr zmíněného zpěváka Radka Bangy.

Internetem se začala šířit vlna solidarity se zablokovanou blogerkou. Její text umístil na svůj web portál Naštvané matky a mnozí jí vyjadřovali svou podporu. Dokonce i na blozích na iDnes.cz, kde se posměšně vyptávali administrátora Bangy, jestli je zablokuje také. Vrcholem pak byl fantaskní příběh, co by se stalo, kdyby vše proběhlo v opačném gardu, tedy že by Banga vyhrál a Ortel proti tomu vehementně protestoval. Příběh o rozčílení celé pražské kavárny obsahoval takové momenty jako prokletí Tomášem Halíkem nebo odsouzení Ortela k smrti zvláštním tribunálem pod předsednictvím ombudsmanky Anny Šabatové.

O PODPOŘE BLOGERCE PROVAZNÍKOVÉ JSME PSALI ZDE.

Zrušení blogu navíc otevřelo ožehavé téma administrování blogů na iDnes.cz. Ukázalo se totiž, že redaktor Banga zasahuje do jejich obsahů mnohem více a případ Lucie Provazníkové zdaleka nebyl jediný. Začalo se hlásit množství blogerů, známých i neznámých, jež líčili své zkušenosti s administrátorem, který od svého nástupu výrazně změnil doposud velmi liberální charakter blogové stránky.

Anketa

Co říkáte na to, že hospodští zavírají kvůli EET?

hlasovalo: 13545 lidí

ParlamentníListy.cz se rozhodly umožnit všem, kteří měli se svými příspěvky na iDnes.cz problém, aby je prezentovaly přímo na našem portálu. Ohlas byl okamžitý a někteří blogeři dokonce spontánně projevili ochotu promluvit o poměrech na iDnes.cz. Obsáhlé svědectví vydala blogerka Milena Poláková.

Za Bangova předchůdce podle ní komunikace s blogery fungovala příkladně, s administrátorem se dalo dohodnout, když bylo třeba, dokázal blogerům i poradit, zejména s technickou správou blogu. To se prý radikálně změnilo ve chvíli, kdy se vrchním administrátorem blogů iDnes.cz stal Patrik Banga, bývalý redaktor České televize.

„Dnešní vedení administrativy iDnes.cz v čele s panem Patrikem Bangou jedná s blogery nekompromisně, využívá i lidí, kteří v diskusích jedou na ‚jejich vlně‘, jako udavače. Díky této ‚filozofii‘ spousta blogerů končí nebo bylo odejito, stejně jako paní Lucie Provazníková,“ napsala nám.

A popsala vlastní zážitek s příspěvkem, ve kterém chválila prezidenta Miloše Zemana a pořad Pražská kavárna, ve kterém vystupoval. Administrátor jí jej okamžitě zablokoval se zdůvodněním, že dělá reklamu serveru, kde se pořad objevil (tímto serverem byly ParlamentníListy.cz, pozn. PL.cz). Následovala pozoruhodná konverzace s jednou z administrátorek, která vytrvale tvrdila, že se v textu objevila nepovolená reklama.

ZDE JE BLOG IDENTIFIKOVANÝ JAKO ZÁVADNÝ.

A takto dopadl na iDnes.cz (http://milenapolakova.blog.idnes.cz/c/569044/neni-prazska-kavarna-jako-prazska-kavarna-o-tom-vas-presvedci-pan-prezident-milos-zeman.html)

Nakonec se ukázalo, že se stížností blogerky na helpdesku bylo dokonce manipulováno, „záhadně“ z ní vypadla část, ve které upozorňovala na prakticky totožný příklad „reklamy“, za který nikdo text neblokoval (celou konverzaci zaslanou blogerkou mají PL.cz k dispozici).

„Co se týká mazaných diskusních příspěvků, tak spíše pod nějakou záminkou smáznou slušný, leč trefný příspěvek na politické či jiné téma než příspěvky prudičů a lidí, co hrubě nadávají autorům do bolševiků, nácků atd,“ píše o další zkušenosti s blogováním na iDnes.cz. Volnost na této straně je prý téměř bezmezná. „Mě pravidelně do diskusí hned s vyjetým článkem na veřejnost pronásledují jedni a ti samí ‚diskutéři‘, kteří mě ihned pouráží, a děje se to i jiným blogerům. Pokud bych se neovládala a komentovala tyto provokatéry, měla jsem již jistotu stažení všech mých článků,“ popisuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…