Šmejdi nahlásí restauraci jako provozovnu a zabrání odstoupit od smlouvy

29.07.2013 21:45

Organizátoři problematických předváděcích akcí přišli na novou fintu. Hotelové sály nebo restaurace nahlásí jako svou provozovnu. Po podpisu smlouvy tak není možné odstoupit. To lze jen u smluv uzavřených mimo prostory určené pro podnikání. Informuje server iDnes.cz.

Šmejdi nahlásí restauraci jako provozovnu a zabrání odstoupit od smlouvy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodkyně, ilustrační foto

Podle právníka poradenské linky Lukáše Zeleného se ale organizátoři předváděcích akcí stejně mohou mýlit. Pouhé uvedení informace, že smlouva byla uzavřena v provozovně, nemusí splňovat podmínky zákona.

Provozovna v sálu restaurace není místo, kde se očekává prodej nádobí

"Je nezbytné zohlednit, zda je skutečně nákup na přednášce konané v sále hotelu běžný a zda spotřebitel může daný druh podnikání na daném místě očekávat," dodal právník časopisu dTest.

Provozovna v sálu restaurace nebo bytového domu bez označení rozhodně není místo, kde spotřebitelé očekávají prodej nádobí, masážních přístrojů a dalšího zboží. Zákazník to ale musí ve sporu s pořadatelem prokázat.

Podvod je i pozvání na přednášku o zdraví, ze které se stane předváděcí akce

Zástupkyně právní firmy Vilímková, Dudák & Partners Kateřina Tomčíková pak upozorňuje na fakt, že na podobných akcích jsou smlouvy obvykle uzavírány pod nátlakem nebo v tísni. Takové smlouvy jsou ale neplatné.

„Firma uvádí zákazníky v omyl i v případě, kdy je pozve na přednášku o zdraví, ale jejím hlavním cílem je prodat zde své produkty. V tomto případě se podvedení zákazníci mohou obrátit na Českou obchodní inspekci, která firmy za nekalé obchodní praktiky většinou pokutuje," upozorňuje Tomčíková na serveru iDnes.cz.

Nekalé praktiky využívá i Zepter

Klienti poradenské linky dTest si prý často stěžují na společnost Zepter. Ta prý využívá argument, že není možné odstoupit od smlouvy uzavřené v provozovně. Zákazníky odchytává na ulici pořádáním anket.

Společnost se prostřednictvím ankety zeptá na názor na životní styl, ale díky tomu získá osobní údaje. Lidé poskytnou jméno a telefonní číslo. „Následně kontaktuje oslovené s příslibem výhry, kterou mají obdržet na přednášce o zdraví, jež se koná v účelově nahlášené provozovně," vysvětlil Lukáš Zelený. Dojde tak na přednášku o výrobcích společnosti Zepter.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…