Šmírovali mě a napráskali Chovancovi. A já myslím, že to bylo tak... Plukovník vydal svědectví a FOTO

21.03.2019 11:40

Bývalý elitní policista z Moravy, někdejší šéf ostravské expozitury Útvaru pro odhalování orghanizovaného zločinu (ÚOOZ), plukovník Jiří Komárek měl v době, kdy se řešila policejní reorganizace (v roce 2016) za zády sledovačku. A to zřejmě nikoliv pouze tu legální krytou razítkem soudního rozhodnutí, ale i sledování, které probíhalo mimo zákonné normy.

Šmírovali mě a napráskali Chovancovi. A já myslím, že to bylo tak... Plukovník vydal svědectví a FOTO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý elitní policista Jiří Komárek

Takovým směrem ukazují podklady, které Komárek poskytl redakci serveru ParlamentníListy.cz. Jedná se o části z Komárkova spisu, který na bývalého kriminalistu vedla kvůli jeho někdejším aktivitám Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

Anketa

Dostane se TOP 09 do příští Poslanecké sněmovny? Ať už sama, či v rámci předvolebního spojenectví?

5%
95%
hlasovalo: 11338 lidí

Části zachycují fotografie schůzek Jiřího Komárka a novináře Janka Kroupy v inkriminovaném období, během kterého se řešila reorganizace policejních sborů a slučování Šlechtova policejního útvaru ÚOOZ spolu s Útvarem pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) pod jednu Národní centrálu proti organizovanému zločinu, tedy před téměř třemi lety, v roce 2016.

„S panem Kroupou jsem se sešel asi dvakrát. Jednalo se o druhou a poslední schůzku. Inkriminovaná schůzka proběhla dne 1. 11. 2016 v OC Chodov v Praze v odpoledních hodinách po zasedání vyšetřovací komise pro reorganizaci policie,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz Komárek, který nyní pracuje jako referent na Finanční správě. „Pana Kroupu zajímal můj názor na důvody reorganizace. Nic tajného nebo utajovaného jsem mu nesdělil, pouze to, co jsem již dříve uvedl do médií a to v souvislostech. Kroupa o reorganizaci nenapsal ani čárku,“ doplnil bývalý policista.

Jak se fotografie Komárka a Kroupy v restauraci Potrefená husa v obchodním centru na pražském Chodově do spisu dostaly? Podle Komárka se jedná o nelegálně pořízený materiál, kdy byl sledován bez soudního povolení.

Více napoví přiložená dokumentace. Podle ní přiložené fotogrtafie totiž přímo do rukou tehdejšího ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) odeslalo Občanské sdružení Reorganizace sídlící na adrese v pražské Budějovické ulici na čísle 2067/16. Obchodní rejstřík ovšem žádné občanské sdružení či spolek toho jména, a to ani ten, který by kdy existoval v minulosti, neeviduje. Uvedená adresa je taktéž podle všeho fiktivní.

Vážený pane ministře“

„Vážený pane ministře, Dovolujeme si Vás takto neformálně oslovit a předat Vám informace, které považujeme za důležité pro Vaši podrobnou orientaci,“ stojí v textu. „Již delší dobu disponujeme informacemi, že dnes již bývalý pracovník ÚOOZ, vedoucí expozitury Ostrava, Mgr. Jiří Komárek kromě toho, že podal na Vás, pana Laubeho a pana Tuhého trestní oznámení, připravuje ve spolupráci s některými médii diskreditační kampaň proti Vám, kterou mají načasovánu souběžně s předvolební kampaní voleb do Poslanecké sněmovny,“ stojí v úvodu dopisu.

Plukovník Jiří Komárek spolu s novinářem Jankem Kroupou  1. listopadu 2016 v restauraci Potrefená husa na pražském Chodově (špionážní snímek z Komárkova spisu) (Foto: Archiv Jiřího Komárka)

Dopis se dále věnuje kontaktům Jiřího Komárka a novináře Janka Kroupy. Podle něj se Jiří Komárek s Kroupou scházel a poskytoval mu „neveřejné informace ze zasedání sněmovní vyšetřovací komise“ věnované reorganizaci. V minulosti podle dopisu Komárek s Kroupou spolupracoval a měl mu poskytovat exkluzivně informace ze živých vyšetřovacích spisů.

„Vzhledem k tomu, že v případě obou pánů se jedná o osoby vysoce znalé používání operativních prostředků, není bohužel kvalita nahrávky srovnatelná se skutečným poslechem reálné schůzky. Zatím tedy jen pro ilustraci několik fotografií dokumentujících schůzku,“ stojí v dopise dále. „Poněkud nejasná je prozatím motivace spolupráce obou pánů. Novinář Jan Kroupa před časem vedl masivní diskreditační kampaň proti řediteli UOOZ panu Šlachtovi a to právě na základě informací získaných z velké části od pana Komárka, který naopak v médiích vystupuje jako skalní zastánce názorů p. Šlachty. Bez ohledu na tyto rozpory je zřejmé, že teď budete v rámci volební kampaně na řadě Vy osobně,“ končí text dopisu.

Komárek: Chtěli mě kompromitovat, propojit s politikou

Podle Komárka měla tehdejší sledovačka včetně fotodokumentace jediný účel. „Podle mého to byla snaha o zjištění jakýchkoli informací, které by mne mohly jakkoli dehonestovat, kompromitovat a propojit s politikou,“ uvedl Komárek. V případě, že by se sledováním podařilo zajistit „využitelný materiál“, byl by případně upraven a zneužit, míní Komárek. Podle Komárka se navíc jedná o materiál, který byl získán nelegálně a bez soudního rozhodnutí. Komárek pro ParlamentníListy.cz zdůraznil, že je dle svých slov „přesvědčen“ o tom, že sledování jeho osoby prováděla organizace ÚZSI (Úřad pro zahraniční styky a informace neboli česká civilní rozvědka s působností výhradně do zahraničí a podřízená přímo ministrovi vnitra. Tato instituce přitom nemá ze své podstaty oprávnění operovat na území České republiky.   

Plukovník Jiří Komárek spolu s novinářem Jankem Kroupou  1. listopadu 2016 v restauraci Potrefená husa na pražském Chodově (špionážní snímek z Komárkova spisu) (Foto: Archiv Jiřího Komárka)

Někdejší šéf ostravské expozitury ÚOOZ Jiří Komárek se dostal do zájmu sdělovacích prostředků, když v červnu 2016 v souvislosti s policejní reorganizací přímo před živými televizními kamerami obvinil tehdejšího policejního prezidenta Tomáše Tuhého, že je „osobou podeřelou z brutálního úniku informací“. Tuhý Komárka žaloval v civilním řízení, odvolací soud ale nakonec proběhl v Komárkův prospěch.

Anonymní dopis týkající se Komárka odeslaný neexistující organizací do rukou tehdejšího ministra vnitra:

Poté se Komárek v českém mediálním prostoru „blýskl“, když předloni v prosinci v rámci svého vlastního líčení propojil vyšetřovatele kauzy Čapí hnízdo Pavla Nevtípila s právníky vlivného lobbisty Ivo Rittiga, čímž nahrál do karet trestně stíhaného premiéra Andreje Babiše a vysloužil si nálepku Babišova policisty. Komárek v té chvíli využil toho, že byl na dobu svého soudu zbaven povinnosti respektovat povinnost mlčenlivosti. O svých motivech Komárek před nedávnem hovořil v rozhovorech pro ParlamentníListy.cz, které rozvířily vody českých médií.

V minulosti Komárek působil jako vyšetřovatel. Podílel se například na rozkrývání kriminální činnosti takzvané lihové mafie na Moravě. Byl i u počátků kauzy Vidkun. Podle informací Ekonomického deníku v současnosti jeho aktivity opět prošetřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

Anonymní dopis týkající se Komárka odeslaný neexistující organizací do rukou tehdejšího ministra vnitra:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…