Smlouva na Temelín by mohla být ve 2. čtvrtletí 2015, řekl Beneš

02.01.2014 6:40

Smlouva s vítězným uchazečem o dostavbu jaderné elektrárny Temelín by mohla být podepsána ve druhém čtvrtletí 2015. V rozhovoru pro dnešní vydání týdeníku Ekonom to řekl generální ředitel energetické společnosti ČEZ Daniel Beneš. Řekl také, že ČEZ nepodepíše plně účinnou smlouvu o dostavbě Temelína dříve, než bude mít dohodnuté zaručené výkupní ceny elektřiny ze strany státu nebo jiné obchodní schéma.

Smlouva na Temelín by mohla být ve 2. čtvrtletí 2015, řekl Beneš
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Beneš loni v létě uvedl, že ČEZ rozhodne o dostavbě Temelína koncem roku 2014 nebo až v roce 2015. Ekonomu řekl, že firma počítá s jednáními s uchazeči o dostavbu elektrárny během celého letoška. "Je to tak, že si nedokážu představit, že bychom podepsali plně účinnou smlouvu o dostavbě Temelína dříve, než budeme mít zajištěný contract for difference nebo jiné obchodní schéma," dodal Beneš. Zopakoval, že s podpisem ČEZ čeká také na schválení státní energetické koncepce.

Schéma contract for difference by firmě ČEZ zajistilo na určitou dobu provozu nových bloků Temelína pevné výkupní ceny. Pokud by tržní cena byla nižší, ČEZ by dostával doplatek od státu. V opačném případě by energetická společnost rozdíl mezi tržní a sjednanou cenou do státního rozpočtu odváděla. Na odhad výše výkupní ceny, jakou by ČEZ od státu požadoval, je ještě brzy, řekl Beneš Ekonomu.

Beneš také uvedl, že padl plán na zahájení dostavby Temelína v roce 2016 nebo 2017. Byl prý příliš ambiciózní. Pokud by energetická koncepce vlády dobudování Temelína neumožnila, na jiná řešení podle Beneše zbývá dostatek času. "Například výstavbu paroplynové elektrárny včetně přípravy lze stihnout za sedm let," řekl generální ředitel ČEZ.

Vyřazení Arevy prošetřuje Evropská komise

Další zahraniční expanzi ČEZ podle Beneše nyní nechystá. V rozhovoru pro Ekonom Beneš potvrdil zájem ČEZ o převzetí prodejní části Pražské plynárenské.

Uchazeči v tendru na výstavbu třetího a čtvrtého bloku elektrárny Temelín zůstaly americko-japonská společnost Westinghouse a česko-ruské konsorcium MIR.1200. Předpokládá se, že zakázka vyjde na několik set miliard korun.

Do tendru se přihlásila také francouzská firma Areva, ČEZ ji ale předloni v říjnu z tendru vyřadil s poukazem na závažná pochybení v předložené nabídce. Podrobnosti nezveřejnil. Loni v říjnu Krajský soud v Brně na návrh Arevy vydal předběžné opatření, podle nějž ČEZ s případným vítězem tendru nemůže uzavřít smlouvu. Vyřazení Arevy a okolnosti tendru prošetřuje Evropská komise.

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…