Smlouva prošla. Černochová, Pekarová i Miroslava Němcová neskrývají nadšení

28.06.2023 20:00 | Monitoring

MONITORING SÍTÍ Poslanci dnes v prvním čtení schválili česko-americkou obrannou smlouvu. A ministryně obrany Jana Černochová (ODS) se už těší na diskusi, která k ní proběhne ve sněmovních výborech, a doufá, že česká společnost pochopila, že obavy z ní jsou zbytečně. Na twitteru chválí šéfku poslanců ANO Alenu Schillerovou za konstruktivní jednání. Naopak sepsula nespolupracující hnutí SPD. Spokojenost, že Sněmovna dala obranné smlouvě šanci, sdílejí i senátorka Miroslava Němcová (ODS), předsedkyně Sněmovmy Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a ministryně Helena Langšádlová (TOP 09) – jde o naši bezpečnost a prozápadní směřování, sdělily dámy.

Smlouva prošla. Černochová, Pekarová i Miroslava Němcová neskrývají nadšení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně obrany Jana Černochová

Poslanecká sněmovna dnes v prvním čtení schválila obrannou smlouvu ČR se Spojenými státy. Debata začala už v úterý, ale poslanci SPD jednání dlouhými proslovy obstruovali a neprosadili zamítnutí obranné dohody už v prvním čtení. Dohodu teď posoudí ve zkrácené lhůtě zahraniční výbor a branný výbor, lhůtu na projednání mají dvacet dnů. Schvalování plénem Sněmovny čeká smlouvu pravděpodobně ještě v červenci.

Ministryně obrany Jana Černochová si na twitteru pochvaluje, že jednání šlo poměrně hladce, děkuje za spolupráci opozičnímu hnutí ANO a znovu ujišťuje, že obranná dohoda není pro Českou republiku žádnou hrozbou, jak se často polemizuje ve veřejném prostoru.

„Dohoda mezi ČR a USA o spolupráci v oblasti obrany dnes prošla v Poslanecké sněmovně v prvním čtení a já se těším na pokračování diskuse ve výborech. Jednali jsme dlouhé hodiny, trpělivě jsem odpovídala a reagovala na otázky. Jsem ráda, že se pro podporu dohodě o obranné spolupráci souhlasně vyjádřila většina hnutí ANO a děkuji paní Aleně Schillerové a jejím kolegům za konstruktivní debatu,“ sdělila ministryně.

Naopak druhé opozičního hnutí SPD nešetřila kvůli jeho obstrukcím a snaze dohodu kritizovat a zamítnout. „Kdo to vydržel ty dlouhé hodiny sledovat, bohužel viděl demagogii a laciný populismus v podání SPD,“ vyjevila Černochová.

„Věřím, že česká veřejnost pochopila a porozuměla, co dohoda přináší, a že nemusí mít obavy ani strach. Děkuji všem, kteří dohodu v Poslanecké sněmovně i ve veřejném prostoru podporují,“ napsala Černochová.

Členka horní parlamentní komory Miroslava Němcová rovněž píše, že česko-americká obranná smlouva prošla prvním čtením. A upozornila, kdo hlasoval pro zamítnutí této dohody.

„Sněmovna, 28.6., hlasování č. 103. Dohoda ČR–USA o spolupráci v obraně prošla prvním čtením. Všichni přítomní poslanci SPD hlasovali pro zamítnutí dohody a také tři hlasy za ANO: B. Peštová, M. Balaštíková a M. Novák. Ještě musí projít 2. čtením, potom Senát a p. prezident,“ píše senátorka ve svém tweetu.

Pro zamítnutí smlouvy hlasovali jen přítomní poslanci SPD a tři zástupci opozičního hnutí ANO. Tento návrh lídra SPD Tomia Okamury podpořilo 16 ze 152 přítomných poslanců. Proti jich bylo 119, a to včetně většiny přítomných členů klubu ANO.

„Velkou radost“ oznámila na twitteru předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová: „Obranná smlouva s USA zlepší spolupráci s naším klíčovým spojencem a mám velkou radost, že prošla prvním čtením. Děkuji každému poslanci a poslankyni, který hlasoval pro posílení bezpečnosti České republiky.“

Ve světle na dění na Ukrajině vyzdvihla česko–americkou obrannou smlouvu ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová. „Nejenom v kontextu aktuálních událostí na Ukrajině je přijetí dohody o obranné spolupráci s USA jednoznačným posílením naší bezpečnosti. Děkuji všem kolegům poslancům, kterým záleží na prozápadní orientaci a bezpečnosti naší země,“ napsala Langšádlová.

Poslanci SPD se snažili projednávání dohody zbrzdit už při úterním schvalování programu nynější schůze, které trvalo skoro osm hodin. „Není to smlouva o spolupráci mezi Českou republikou a USA, ale je to v podstatě jednostranná smlouva o budoucí vojenské přítomnosti USA v České republice,“ zopakoval dnes předseda SPD Okamura argumenty hnutí proti smlouvě. Poslanci SPD volali po celostátním referendu o této smlouvě.

Ministryně obrany Jana Černochová před poslanci znovu zdůraznila, že dohoda nedává americkým ozbrojeným silám právo pobývat na českém území. Dle jejích slov, takový pobyt by vždy musela schválit vláda a Parlament ČR, a pak že by se právní postavení amerických vojáků řídilo touto obrannou smlouvou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …