Smrduté sliny, fašismus ve vzduchu. Milana Kohouta vyhodili z hospody a bylo kolem toho neobyčejně veselo. Podívejte se

12.11.2015 17:28

KOHOUTA DO KOUTA Výtvarník a performer Milan Kohout opět ve své pravidelné rubrice na ParlamentníchListech.cz. Tentokrát zavzpomínal na svou performanci z roku 1999 v ústecké Matiční ulici a podělil se o svůj zážitek z návštěvy hospody, kde mu prý odmítli dát pivo, protože nesouhlasí s jeho názory.

Smrduté sliny, fašismus ve vzduchu. Milana Kohouta vyhodili z hospody a bylo kolem toho neobyčejně veselo. Podívejte se
Foto: Archiv MK
Popisek: Performer Milan Kohout (vlevo)

Před šestnácti lety jsem na desáté výročí prohrané sametové revoluce pilou přeřízl maketu české vlajky u českými rasisty vztyčené zdi v Matiční ulici v Ústí nad Labem. Zeď násilně a nesmyslně rozdělovala romské a bílé Čechy a stala se v té době symbolem rasové nesnášenlivosti v České republice.

Po rozdělení jsem obě půlky vlajky umístil z každé strany zdi, takže odporná segregační zeď byla dělícím prvkem násilně oddělujícím rovnoprávné občany této země.

Do médií jsem tenkrát prohlásil, že jestli si lidé v této zemi rozdělují zdmi republiku podle barvy kůže, rozdílných názorů, či kulturních zvyků, tak si musí také rozdělit i symbol naší státnosti, jímž je česká vlajka.

Moje performance, při které mně pomáhal můj dobrý přítel Vladimír, byla kulminací řady protestů, které se u zdi tenkrát konaly. Ale protože jsem ji udělal přesně na výročí „sametového přechodu do společnosti ještě většího sobectví“, tak se kolem potloukali zástupci světových médií, včetně CNN a BBC, a ještě ten samý den se z performance stal světový mediální hit. Česká média rovněž nezahálela a druhý den jsem trčel s pilou v ruce na hlavních stránkách všech českých deníků. Mediální bouře ale donutila radní z Ústí nad Labem zeď strhnout. „Performance for Social Change“ tenkrát zabrala.

Zde je záznam tehdejší performance:

Ale reakce uražených zastánců rasově čistého českého prostředí na sebe nenechala dlouho čekat. Česká komunita skinheadů mne umístila na svůj seznam lidí, které je nutno v zájmu vlastenectví okamžitě zabít. Poslanec české vlády Jaroslav Foldyna na mne tehdy podal trestní oznámení za „rozpůlení státního symbolu“, a když jsem vlezl do jakékoliv hospody, tak se na mě snesl roj nadávek rozzuřených „obránců“ iluzorní genetické národní vyvolenosti.

Jakoby sametová revoluce „osvobodila“ nejnižší pudy obyvatel této středoevropské kotlinky a umožnila jejich následující kultivaci, která dnes kolem sebe prská smrduté sliny proti přijetí i směšně malého množství uprchlíků „Nečechů“.

Společností se šíří hniloba ještě větší nesnášenlivosti a rok od roku stoupá. Ve vzduchu plném polétavého prachu se vznáší i polétavý fašismus s touhou po polétavém nacismu.

„Je potřebná pevná pěst našich českých kapitalistů-vlastenců,“ říkají formující se nacionalisté; a šikují masy za novodobými Bati, Škody, Švehly, Kolben Daňky, jejichž skutečné obličeje byly tak zdařile odhaleny ve hrách Voskovce a Wericha.

Nad námi polétává předtucha další velké války, do které nás žene na síle obnovený, katolictvím podepřený kapitalismus a davová nacistická hysterie čeká za rohem na svoji příležitost.

Nevím, proč mám tak intenzivní pocit blížící se bouře, na kterém se podílí i naprosto zmatené počasí, jež je tím sebezáhubným lidskonelidským kapitalismem rozkuchané a mate vše živé. Ale moje každodenní střetávání se s českou skutečností mně dává za pravdu.

Kupříkladu, před několika dny jsem zavítal do plzeňské pivnice U Kostečků, kam po léta občas chodím na pivo. Tentokrát se na mě osazenstvo hospody dost nepříjemně dívalo. Sedl jsem si vedle svého přítele Bohdana a čekal na pivo. Po dlouhé době hospodská „Bajmanka Marcelka“ přinesla pivo jen Bohdanovi, přede mě nic nepostavila a oznámila mně (cituji): „My tady všichni nesouhlasíme s vašimi názory, já vám pivo nedám a odejděte.“

To je výrok, který používá slova „my všichni“. My všichni s rozdílným, ale sjednoceným názorem jsme proti vám. Demokratický respekt k rozdílným názorům a princip svobody slova je v této větě upálen v plamenech „jednoty“. Nacismus řady jiných českých hospodských prezentujících se výrokem „Romy neobsluhujem“ se zde přetavuje od předchozí nenávisti k lidem rozdílné etnicity ke všem lidem, kteří s námi nesouhlasí.

Jestli mě sluch nemýlí, tak slyším blížící se řev mas sjednocujících se na nočních stadionech osvětlených plápolajícími pochodněmi. Zatím jsem mohl z pivnice nezraněn odejít. Doma jsem se podíval na facebookovou stránku oné „lidové pivnice“ a kroj mile se usmívající paní Marcelky mi připomněl bavorské kroje.

Zde je plakát parodie na nacismus, který se rozšířil z bavorské základny do celého tehdejšího Německa, a čistá bavorská dívka.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: .

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…