Smrt Putina zachrání životy. Čekám, čekám, říká ruský umělec

21.03.2022 10:58

Ruský satirik, dramatik a scenárista Viktor Šenderovič se v rozhovoru pro Deník N vyjádřil – jak jinak než s vtipem a nadhledem – k situaci v dnešním Rusku. „Silní, my Rusové, už nebudeme nikdy. Možná teď dokážeme umlátit raketami všechno živé v Kyjevě, ale to moc není projev síly,“ poznamenal mimo jiné.

Smrt Putina zachrání životy. Čekám, čekám, říká ruský umělec
Foto: Repro Twitter
Popisek: Rozzlobený Vladimir Putin

Podle jeho slov vskutku nyní nejde z ruské strany o projev síly, ale o to, že šílený umírající drak kolem sebe ještě na poslední chvíli mlátí pařáty a ocasem. „Bije kolem sebe a chcípá. Ale poteče ještě hodně krve, než zdechne. Takhle se silný nechová,“ uvedl Šenderovič. Podle něj Rusové situaci pochopí až tehdy, když v Rusku přestanou létat letadla, fungovat všechny stroje, počítače. 

Anketa

Vážíte si Jaromíra Nohavici?

94%
3%
hlasovalo: 42035 lidí

Šenderovič se v rozhovoru vyjádřil také k chybám, které podle něj Evropa udělala. „Ponížení Ruska je tématem falešným. To je demagogie, již šíří kremelská propaganda, která toho údajného ponížení skvěle využívá k rozpoutávání nenávisti,“ domnívá se Šenderovič, dle jehož názoru je hlavním tématem vytvoření pocitu obklíčené pevnosti. 

„Putin říká lidem: Všude kolem je nepřítel, jsme obklíčeni! To umožňuje Kremlu odvléci pozornost od zhroucené ekonomiky, uzurpace moci, zlodějiny, rozkrádání a korupce. Nic z toho není na pořadu dne. Jediný a nejdůležitější problém je: Jsme obklíčeni a musíme se bránit. Musíme se sjednotit kolem Putina, protože bez něj Rusko zhyne,“ zmínil Šenderovič.

Reálnou chybou Západu pak podle jeho slov bylo otálení. „Příliš dlouho si myslel, že se s Vladimirem Putinem lze na něčem domluvit. A Putin toho využil. Famózně se inspiroval ochotou Západu nechat se zkorumpovat. Zjistil, že je možné za několik kubíků plynu koupit německého kancléře nebo rakouského ministra… Když Putin zjistil, že je možné kupovat si celé parlamenty, že je možné si rozmístit všude možně své agenty, viděl vás na lopatkách. Skoupil si značnou část evropské elity,“ míní Šenderovič.

„Představa, že je možné domluvit se s banditou, je lichá. Jenže ono se nikomu nechce bojovat, přerušovat ekonomické vztahy za cenu vlastních ztrát. Zvláště když je zima a vy potřebujete jeho plyn. Nikdo nechtěl přepnout do režimu odporu. To je přece nekomfortní. Lepší je se dohodnout. Západ si v určitou chvíli vnuknul, že Rusko je taková černá skřínka, kterou zavřeme, a uvnitř ať si Rusové dělají, co chtějí. Zatýkají i vraždí. Rusko schováme pod sarkofág jako černobylskou elektrárnu. Hrůzy přiklopíme poklicí. A tak nakonec v Evropě převládla představa o současném Rusku jako o takové lehoučké tyranii, která je někde ‚tam‘. Stačí, když Evropa občas vyjádří znepokojení. Znepokojení, které nemá cenu pěti kopějek. Francouzský politik de la Meurthe by vám řekl: To je víc než zločin, to je chyba,“ dodal také Šenderovič, jenž Putina považuje za vypočítavého chladného cynika.

„Pokud byste odbourali dva největší nástroje ruského vydírání – zbraně a plyn, Putin by už neexistoval. Nebo by se putinovské Rusko změnilo v jakési území na okraji světa,“ dodává.

A také říká velmi ostře, co by si přál, aby se stalo ruskému prezidentovi. „Smrt Putina zachrání mnoho životů, a proto mu ji přeji. Takový pocit jsem nikdy neměl. A teď čekám, čekám…“ dodal.

„Na příštích deset let vlastně žádná budoucnost pro Rusko bohužel neexistuje. Rusko se ještě mnoho desetiletí bude asociovat s násilím, válkami, xenofobií a nepřátelstvím. Žádný Čechov nebo Rachmaninov. Kdysi jsme měli Tolstého, teď máme rakety,“ zmínil Šenderovič, že Putinovo Rusko potřebuje dedebilizaci.

„Přeji si, aby ruské impérium zdechlo ve jménu záchrany ruské civilizace. Ta už má na kahánku. Je skoro mrtvá. Musí se pokusit vzkřísit,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…