Smrt Věry Čáslavské: Hnusné. Ty zemědělský pohůnku Velebo, nadává opět Jan Rejžek. A něco přidal

08.09.2016 16:04

Publicista a hudební kritik Jan Rejžek napsal Poslední slovo do Lidových novin. Věnoval jej senátorovi Janu Velebovi a jeho reakci na smrt Věry Čáslavské a připomněl osobnost české historie Jana Jínu, na kterého již veřejnost dávno zapomněla.

Smrt Věry Čáslavské: Hnusné. Ty zemědělský pohůnku Velebo, nadává opět Jan Rejžek. A něco přidal
Foto: Martin Kovář
Popisek: Jan Rejžek

„Před čtenářskou závorku ovšem musím vytknout neskutečně hnusný způsob, jakým na nedávné úmrtí Věry Čáslavské reagovali dva několikanásobně soudy usvědčení lháři Miloš Zeman a jeho zemědělský pohůnek a předseda Strany práv občanů senátor Jan Veleba,“ poznamenal Rejžek.

Veleba se přitom odmítá omluvit za veřejné urážky vědeckého výzkumu na Šumavě i za pohrdání soudem kvůli nízkému věku soudkyně. „Určitě by mu víc vyhovovala nějaká starší prověřená soudružka jeho ražení, jenže má smůlu,“ napsal Rejžek a přirovnal smrt Čáslavské k soudnímu procesu s Miladou Horákovou.

Následně připomněl osobnost prvorepublikového politika Jana Jíny. „Vsadím se o měsíční plat kancléře Mynáře, že kdybyste se na ulici zeptali deseti lidí, nikdo z nich ho nebude znát. Ani na Wikipedii nemá heslo!“ napsal kritik.

Jína byl básník, novinář, člen Masarykovy České strany pokrokové, diplomat. „Za okupace se zapojil do domácího odboje v organizaci Politické ústředí, byl však zatčen a do konce války pobýval v koncentračních žalářích. Přežil i pochod smrti.“

Od konce druhé světové války do roku 1948 opět působil v politice, odkud odešel jen proto, aby se dostal do spárů StB. „Odvlekli ho do pracovního tábora ve Svatém Janu pod Skalou, kde ho postihl těžký infarkt,“ dodal Rejžek. Nakonec zemřel 9. února 1962 v Praze.

„Čuba, Slováček i Renč medaile od Zemana k 28. říjnu mají. Bytostný masarykovec a statečný demokrat Jan Jína stojí pokorně v řadě,“ uzavřel Rejžek svůj komentář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…