Smrt českých vojáků a následné řeči o nutnosti naší přítomnosti v Afghánistánu zvedly ze židle Petra Štěpánka. Sepsal trochu jinou verzi

13.08.2018 21:21

Někdejší místopředseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání a rocker Petr Štěpánek se vyjádřil ke smrti tří českých vojáků v Afghánistánu. Nekončící angažmá NATO podle Štěpánkova názoru jen zhoršuje situaci v zemi. Teroristé útočí jak tam, tak v Evropě. A co z toho všeho plyne pro Českou republiku?

Smrt českých vojáků a následné řeči o nutnosti naší přítomnosti v Afghánistánu zvedly ze židle Petra Štěpánka. Sepsal trochu jinou verzi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Štěpánek

Petra Štěpánka překvapilo, jak si někteří lidé zdůvodňují přítomnost vojáků USA, Česka a dalších partnerů v Afghánistánu. Někteří naši spoluobčané si totiž myslí, že pomáháme Spojeným státům, které byly napadeny 11. září 2001 a podle článku pět Washingtonské smlouvy si musejí členské státy NATO v případě napadení přispěchat na pomoc.

Rocker k tomu poznamenal, že USA vyrazily do Afghánistánu, aby se vypořádaly s teroristy z al-Káidy a zabily jejího vůdce Usámu bin Ládina. Bin Ládin už je několik let mrtev, Američané ho skutečně zabili. O co tedy jde v Afghánistánu teď?  

„Nyní tam Američané pod praporem NATO a s naší pomocí ‚bojují‘ proti domorodcům z Tálibánu. S jakým úspěchem? Výsledkem dosavadní války proti terorismu jsou masová migrace, islám na pochodu, další a další teroristické útoky, tisíce mrtvých tam a stovky mrtvých v Evropě,“ napsal Štěpánek.

„A propos, z těch 19 teroristů z roku 2001 bylo 18 ze Saúdské Arábie. Sorry, ale to je o fous jinde. Saúdská Arábie je ovšem náš spojenec. Už tomu rozumíte? Každopádně ať hledám, jak hledám, byť se snažím sebevíc, článek 5 smlouvy NATO mi na to nějak nepasuje. Nebo snad máte pocit, že po 17 letech bojů v Afghánistánu se ‚bezpečnost severoatlantické oblasti‘ zvýšila?“ pokračoval.

Štěpánek to vidí tak, že se Západ snaží importovat svůj způsob života do zemí s jinými kulturními zvyklostmi. Naši vojáci se v těchto zemích snaží nastolit nám blízké režimy, ale tyto režimy se hroutí. My tam posíláme o to víc vojáků, ti tam umírají a tamní obyvatelé utíkají na Západ. A část migrantů v Evropě páchá teroristické útoky. A protože máme vojáky v zahraničí, tak tady za nás podle Štěpánka nebojuje nikdo.

„Otázka na závěr. Jaké geopolitické zájmy má Česká republika v Afghánistánu? Žádné. Možná je tam mají imperiální mocnosti. Za koho tam umírají čeští vojáci? Za naše zájmy? Těch mrtvých kluků je mi líto,“ uzavřel Štěpánek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…