Smrt demokratů. Jste amatéři, odsoudil Babišovu opozici komentátor

05.11.2017 22:07

To, co teď předvádějí demokratické strany brojící proti vítězi voleb Andreji Babišovi (ANO) může být ještě zoufalejší, než by se na první pohled mohlo zdát, Naznačuje to publicista a pedagog David Klimeš ve svém textu na blogu Aktuálně.cz

Smrt demokratů. Jste amatéři, odsoudil Babišovu opozici komentátor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

První problém je podle Klimeše v tom, že demokratické strany zahnaly Babiše do kouta. Všechny mu opakovaně vzkázaly, že s vítězem voleb do vlády nepůjdou. Šéfovi hnutí ANO tak v podstatě nezbývá nic jiného, než sestavit menšinovou vládu nebo se pokusit opřít o Tomia Okamuru (SPD a komunisty. Jak Okamuru, tak komunisty označují ostatní politici menších stran za nedemokratické a také s nimi odmítají jednat.

„Po volbách se svorně ozvalo od ODS, Pirátů, ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 i STAN, že chtějí do opozice. Babiš s nabídkami vůči nim neuspěl a tak má jedině možnost opřít se o SPD Tomia Okamury a o komunisty. Ale to zas nechce on, alespoň ne teď. Menšinová vláda je tak logickým vyústěním. Je absurdní, když předseda ODS Petr Fiala tvrdí, že Babiš páchá podvod na voličích. Nabídku vládnout společně s ANO dostal, stejně tak jako další demokratické strany, a odmítl. Nepochybně z dobrých důvodů, ale takhle podvod na voličích opravdu nevypadá,“ zdůraznil Klimeš.   

Ten boj je o to nesmyslnější, že je v podstatě jasné, že bez hnutí ANO se nepodaří sestavit vládu, Čistě matematicky lze vybudovat většinu bez ANO, ale tato většina by nestála na společném ideovém základě, takže by asi dlouho nevydržela. Voliči zkrátka ve volbách jasně řekli, že Andreje Babiše chtějí ve vládě. Jistě je možné domluvit se tak, že vládu nepovede přímo Babiš, ale to je asi tak všechno, co se odpůrcům Babiše může podařit.

Celý komentář naleznete zde

Zato Andrej Babiš může ještě zabodovat. V tuto chvíli mu chybí 23 poslanců k dosažení většiny a někteří demokratičtí poslanci naznašují, že vytrvalý, ale neúčinný boj proti Babišovi nemá smysl a že jeho vládu podpoří. Pokud už je nepřesvědčí boj proti Babišovi vedený pro boj samotný, mohl by je nalomit vzájemný boj mezi demokratickými stranami. Hašteření menších stran může některé poslance otrávit.

„Jedni doufají, že ti druzí už podlehnou Babišovi a oni budou mít konečně pokoj. A pak budou čtyři roky srdnatě tepat z opozice oligarchu Babiše. Pokud to ale ani jedna ze stran nechce udělat (byť třeba jen dát Babišovi podporu odchodem ze sálu při hlasování o důvěře), měli by demokraté ukončit toto čekání na Godota, sejít se a jasně si říct, co se proti Babišovi dá společně vymyslet dál,“ pokračoval v rozboru situace Klimeš.

A aby toho boje nebylo málo, strany vedou slovní bitky s prezidentem Milošem Zemanem. Ten svůj politický osud svázal právě s Andrejem Babišem. Klimeš však pochybuje, že by prezident nechal vládnout Andreje Babiš bez důvěry do nekonečna. Podle Ústavy ČR má zásadní moc v rukou Poslanecká sněmovna a pokud ta bude dost silná, bude Zeman slabý.

V tuhle chvíli se ale zdá, že politické strany se nejsou schopné domuvit ani s Babišem, aby ho kontrolovali, ani proti Babišovi. Nečelí společnými silami ani prezidentu Zemanovi. Jen pořád dokola opakují, že nám hrozí útok na demokracii.

„Jak známo, nejhorší je smrt z vyděšení. A tu se právě demokratické strany asi rozhodly podstoupit. Zcela zbytečná prohra demokratů s populistou Babišem bude dokonána. Ničím nesvazovaný trestně stíhaný oligarcha se ujme neomezené vlády nad zemí a asi se sám bude divit, jak se mu to jen s 30 procenty hlasů mohlo povést...“ uzavřel svou úvahu Klimeš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…