Smrt důchodcům, brzdí pokladnu. Drsná pravda o této zemi

16.03.2013 4:44

Bojujme za budoucnost této země. Lidé, nenechte senilní důchodce rozhodovat o naší budoucnosti! To je jedno z prohlášení založené facebookové stránky s názvem „Lidé nad 60 by neměli mít právo volit“. Fanoušků má několik desítek, ale na sociální síti není zdaleka jediná. Jak ParlamentníListy.cz zjistily, zatímco některé mají pouhé desítky příznivců, jsou takové, co se líbí statisícům lidí.

Smrt důchodcům, brzdí pokladnu. Drsná pravda o této zemi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Klávesnice

Uvedená stránka je přitom na Facebooku již od října loňského roku. Další stránka s názvem Smrt důchodcům má sice pouhých 12 fanoušků, kteří se ji odvážili takzvaně olikovat (označit, že se líbí), na sociální síti však visí již od ledna roku 2010. To stránka s názvem Nesnášíme důchodce v MHD a na zastávkách... má fanoušků 230 – speciální výzva upozorňuje, že důchodci se přidávat nemají. Na Facebooku visí od května roku 2010.

Pokud si návštěvník sociálních sítí ale dá chvilku práce, najde směrem k seniorům i další „perly“. Například stránku: Důchodci z Kauflandu (na Facebooku je uvedena s chybou – jako Důchodci s Kauflandu), Důchodci nepatří do MHD. Jasné prvenství v počtu fanoušků pak má stránka s názvem: Jejich revírem je Kaufland, jejich tempo je vražedné - DŮCHODCI! Líbí se totiž 337 358 lidem.  Nutno dodat, že stránek s podobným názvem je však na sociálních sítí hned několik.

Bez povšimnutí nelze nechat pak ještě například stránky: Důchodci! Chcete sedět v autobuse? Staňte se řidiči MHD nebo Důchodci nám volí blbce... my tu ale pak budem žít... všichni k volbám! (má přes 2000 tisíce příznivců).

Odveta či zastání pro důchodce je výrazně slabší

V menšině se pak dají na zmiňované sociální síti najít stránky ryze určené seniorům, bez jakýchkoli negací. Chabou odezvou na vlnu nepřátelství k nejstarší generaci se pak může jevit stránka s názvem: Důchodci, máme vás rádi (má však pouze 22 fanoušků). Jak její zakladatel uvádí: „Tato skupina vznikla jako ukázka toho, že i dnešní mladí lidé si dokáží vážit důchodců a důchodkyň. Je to také důkaz, že máme, či jsme měli babči a dědy, ne 'babku s dědkem'. Skupina vznikla jako reakce na příspěvky některých přátel a na to, že když jsem do vyhledávače na FB zadal 'důchodce', objevilo se mi samé 'nesnáším, nemám rád, nechápu...'.“

Že se nestydí, říká šéf Rady seniorů

"Je to smutné, že se nestydí," reagoval pro ParlamentníListy.cz na dotaz co si o takovýchto aktivitách myslí šéf Rady seniorů ČR Zdeněk Pernes. Podle něj tyto skupiny nabízejí obrázek současné kultury i (ne)vyzrálosti populace.  "Osobně bych se nedivil ani tomu, že by to někdo organizoval. I když já musím říct, že s mladou generací problémy nemám - vnoučata i mé děti se chovají slušně, pokud cestuji městskou dopravou, nikdy jsem zatím nemusel žádat o to, aby mě někdo pustil sednout. Většinou se mladí sami zvedají  a nabízejí pomoc. Osobně bych to tedy tak tragicky nevnímal, snad je to záležitostí jen okrajovou, se kterou se všichni mladí neztotožňují," doplnil jště Pernes.

Sociální sítě - fenomén zkoušky svobody - říká socioložka se specializací na problémy stárnutí

A jak se dívá na tento jev socioložka dlouhodobě se věnující problematice stárnutí a ageismu z Ústavu populačních studií FSS MU Lucie Vidovičová?

„Sociální sítě jsou projevem větší svobody se vyjadřovat, je to moderní fenomén, a není nic divného, že to mladí lidé využívají pro vyjadřování svých postojů, včetně těch zaměřených vůči stáří,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz Vidovičová.

Jak dodala, zatímco určitá nevole vůči stárnutí byla vždy, je o ní teď jen mnohem víc slyšet, a tím se vzájemně posiluje. „To se projevuje i tím generováním dalších stránek, odvarů asi té první nejslavnější – s tím revírem a Kauflandem. Podstatné na tom je, že oni ti zakladatelé neřeší jen stárnutí, je to jen taková vějička, alespoň dle mého mínění,“ vysvětlila dál socioložka se specializací problematiky stárnutí.

Nabízí se otázka, zda takovéto pokusy mohou pramenit například z toho, že rodiny nefungují již v takových modelech, jako dříve. Že lidé, co takové stránky zakládají, nemají pozitivní zkušenost z blízkého okolí o tom, že senior může být i přínosem a pozitivem.

„Výzkumy ukazují, že opravdu blízkost někoho starého přispívá k pozitivnějším postojům, vůči seniorům. Ale tím se nedá argumentovat plošně, třeba v případě nezmiňovaných stránek namířených proti seniorům. Tady se jedná o dvě dost odlišné věci! Vztah k vlastní babičce stojí někde jinde než vztah k anonymní mase, která toho dotyčného člověka zdržuje třeba při vystupování z tramvaje. Je to samozřejmě smutné, zdá se tak totiž, jakoby pouze MHD a obchodní domy byly místy, kde se generace setkávají. Bohužel, roli hraje taktéž to, že negativní zkušenosti jsou silnější, než ty  pozitivní. Žijí jakoby déle,“ pokračovala dál v odborném náhledu na věc Vidovičová.

My versus oni? Bude to pokračovat nebo se to zbrzdí stárnutím populace obecně?

Podle ní se dá jen velmi těžko odhadnout, zda budou podobné trendy posilovat, či naopak oslabovat. Třeba i s ohledem na to, že populace (včetně těch, kteří se nyní do seniorů trefují) stárne víc, než se očekávalo. „Může to jít oběma směry, více seniorů může znamenat, že nastane větší klid anebo naopak mladí budou mít potřebu se vůči nim více vyhrazovat. Stále bych to však viděla v rovině: symbolických aktů 'my versus oni'. Opakuji však, že to zná každá generace, jen je to dnes podstatně více vidět,“ konstatovala socioložka.

Připustila ale i to, že na druhou stranu i ji samotnou překvapuje, kolik strachu za stárnutí v mladých lidech je. Potvrzuje jí to osobní praxe. „Zrovna včera jsem dala na svůj profil holandský projekt, kdy zastavovali lidi na ulici, ptali se kolik je jim let a složili z toho film vývoje od 0 do 100 let. A hned se objevil komentář jednoho dvacátníka, něco ve smyslu 'zajímavý ale strašidelný'. Jsou to právě mladí lidé, co dávají 'like' (líbí se mi) na stránky anti-ageing klinik a komentují svoje narozeniny výroky typu: 'Ach jo',“ říká Vidovičová dále pro ParlamentníListy.cz.

A uzavírá citací z Bible, která dle ní dává určitou odpověď na otázky, které v souvislosti se vznikem facebookových stránek přicházejí: „Cti otce svého i matku svou je přece jediné přikázání, které má zaslíbení podmíněné tím, aby se ti (člověku) dobře vedlo a abys byl dlouho živ na zemi. Z toho vyplývá, že se podobné problémy řešily už v dobách Starého zákona (Efezským 6,2)," zakončila socioložka své vysvětlení.

Stárnutí populace - rychleji než se čekalo

Je třeba připustit, že stárnutí populace probíhá nyní rychleji, než Český statistický úřad očekával ještě v roce 2003, kdy připravoval demografickou projekci až do roku 2050. Už v roce 2009 se například potvrdila vyšší očekávaná délka dožití, než jaká byla pro tento rok predikována.

Obyvatelstvo České republiky, tak jako i jiných zemích, stárne a blíží se k momentu, kdy v něm budou lidé nad 65 let tvořit téměř jednu čtvrtinu. Jednou ze změn, které stáří v moderní společnosti doprovází, je výrazná změna jeho sociálního statusu.

Čechů bude ubývat

V důsledku stárnutí populace přijde Česko do roku 2060 o téměř milion obyvatel. ČR by podle údajů demografické projekce statistického úřadu Eurostat měla mít za 50 let asi 9,5 milionu obyvatel (nyní v Česku žije 10, 5 milionu lidí). Podle Eurostatu je stárnutí Čechů jedno z nejvýraznějších v Evropské unii.

„Téměř polovina české populace se na zvyšování podílu osob nad 65 let v následujících letech dívá s jistými obavami. Přes 25 procent populace hodnotí tento vývoj dokonce jako velmi špatný. Postoje k seniorům jsou totiž skutečně často značně stereotypní, a to jak v negativním smyslu (např. že senioři odčerpávají ekonomické zdroje), tak ale ve smyslu pozitivním ('staří lidé jsou moudří').  Tyto stereotypní postoje jsou ale 'překládány' do diskriminativních postojů. Diskriminace na základě věku v  západních kulturách přerostla do ideologie nazvané ageismus a ovlivňuje přístup ke stáří v nejrůznějších oblastech společenského života,“ přiblížila ParlamentnímListům.cz problematiku stárnutí, které se věnuje také Diakonie Českobratrské církve evangelické, Vendula Kodetová.

Jak doplnila, i z jejich praxe vyplývá, že téměř každý třetí občan starší 60 let a více než každý druhý starší 70 let zažil v nedávné době situaci, kdy se k němu někdo choval rozdílně jenom z důvodu jeho vyššího věku. Jako jeden z nejtypičtějších příkladů uvedla diskriminaci starších pracovníků na trhu práce, za které jsou v závislosti na oboru považováni někdy ale už padesátníci nebo i lidé nad 45 let.

Další stránky namířené proti seniorům:

  • Důchodci, umyjte se už konečně!
  • Důchodci celý den jenom čumí z okna !
  • Důchodci se neuměj bavit o ničem jiným než o nemocech!
  • DLS - Důchodci Lovci Sedadel
  • Jsem pro aby důchodci přišli o volební právo
  • Nesnáším, když ještě není zastávka a důchodci se už rvou ke dveřím!!!
  • Důchodci umí 2 hodiny běhat po Kauflandu a pak nevydrží stát 4 minuty v MHD
  • Také nenávidíte, když si důchodci stěžují na naši generaci ?
  • Někteří důchodci se nám skoro rozkládají před očima....a je to cítit..!!!
  • Koně žerou obrok, důchodci ob den..
  • Nesnáším, jak důchodci brzdí pokladnu
  • Co má společného Matrix a Důchodci?...Jsou všude a každého z nás pohltí
  • Ať přestanou důchodci vykupovat markety, když si stěžujou, že nemaj peníze!
  • DŮCHODCI=Ještěři..Přežili válku, přežily moderní dobu, přežijí všechno..!
  • Milujeme noční tramvaje, protože v nich nejezdí důchodci
  • Půjdu volit, aby nevyhráli důchodci uplacení ČSSD
  • Eva a Vašek, nejprodávanější CD v Česku, aneb důchodci neumí vypalovat

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…