Smyslem náhrad bylo zajistit zákonodárcům komfort na práci, ne se zajistil na stáří, zaznělo z novin

08.04.2016 17:21

Nad otázkou poslaneckých a senátorských náhrad se v dnešní MF Dnes zamýšlí komentátor Miroslav Korecký. A nenazývá je jinak než parlamentními malými domů.

Smyslem náhrad bylo zajistit zákonodárcům komfort na práci, ne se zajistil na stáří, zaznělo z novin
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„David Rath vysoudil poslanecké náhrady i za dobu, kdy seděl ve vazbě. Nad aktuálním žebříčkem náhrad v horní komoře se zase senátoři předhánějí ve vymýšlení nejméně hloupé story, která by je ospravedlnila. Věčný problém, řešení v nedohlednu,“ konstatuje Korecký. 

A všímá si, kdy začala historie poslaneckých náhrad. Podle něj se tak stalo 14. listopadu 1918, kdy se uskutečnilo první zasedání Národního shromáždění československého, kdy si členové mimo jiné odsouhlasili dopravu zdarma.

„Vysoká politika se vždycky úzce snoubí s politikou veskrze praktickou, až přízemní. Tisíckrát poplivaný David Rath neváhá a jde si k soudu pro upřené statisícové náhrady za to, jak ve vazbě reprezentoval (v pruhovaném mundúru), jak cestoval (od stěny ke stěně) a jak telefonoval (ze zabaveného mobilu). Bývalý rektor Univerzity Karlovy, ctihodný profesor a doktor věd Václav Hampl zase jen stěží vysvětlí, proč si jako senátor za Prahu 1 účtuje za cestu do práce 273 tisíc korun ročně,“ konstatuje Korecký. 

Podle něj jde o každoroční folklor, kdy poslanci a senátoři zneužívají vyplácené náhrady. „Jak se ale pohoršovat nad ‚kriminálníkem‘ Rathem, když se na nejvlivnější post v zemi dostal Bohuslav Sobotka i po svém přiznání, že si právě z náhrad našetřil na sedmimilionový byt? Původním smyslem náhrad a benefitů bylo zajistit zákonodárcům relativní komfort pro jejich práci, nikoliv aby se zajišťovali na stáří luxusními nemovitostmi,“ konstatuje Korecký s tím, že víc než jednotliví poslanci a senátoři je na vině celý systém odměňování zákonodárců, který vznikl po roce 1990.

„Do té doby byl poslanec čtyřicet let čestnou funkcí, výplatu dostával od svého podniku. To sice ustalo hned v únoru 1990, ale pak se šest let opatrně zkoušelo, co veřejnost unese. Pomalu se zvyšovaly poslanecké platy, přidávaly se benefity. A když v roce 1996 politici usoudili, že výrazně víc by asi vox populi nestrávil, zakotvilo se to zákonem jako ucelený systém. A zvláštní kočkopes,“ podotkl k podle něj geniálně neprůhlednému systému. Poslanec si totiž přijde na 60 tisíc měsíčně svého platu a zároveň také „podojí“ milionové sumy navíc, říká Korecký. 

„Záleží jen na míře otrlosti – kdo si naúčtuje maximální možnou částku na náhradách, kdo zaměstná své příbuzné nebo si draze pronajme kancelář v domě svého švagra,“ uzavřel. Podle něj by nejlepší bylo všechny náhrady zrušit a vybavit poslance a senátory dostatečným platem – to je však čirá utopie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…