Snaha některých zemí přijímat jen uprchlíky-křesťany není diskriminace, prohlásil vatikánský arcibiskup

26.08.2015 18:26

Arcibiskup Silvano Tomasi, stálý pozorovatel Svatého stolce při OSN, vyjádřil svůj názor na uprchlickou krizi během katolického mítinku v Rimini. Je podle něj nutné řešit především příčiny problému a za nejtěžší část celého procesu považuje integraci běženců do společnosti. Informuje Radio Vaticana.

Snaha některých zemí přijímat jen uprchlíky-křesťany není diskriminace, prohlásil vatikánský arcibiskup
Foto: Radim Panenka
Popisek: Uprchlíci před autobusovým nádražím v Bělehradě. Do Srbska denně dorazí až tisíc imigrantů, kteří chtějí do EU. Hlavně do Německa či Švédska.

„Migrační krizi je třeba řešit v jejích příčinách,“ řekl arcibiskup a dodal, že v současnosti existují v politice síly, jejichž cílem je zachovat sociální nerovnosti, „což způsobuje chudobu a migraci“. Varuje také před tím, co nás čeká. Nestačí totiž uprchlíky jen přijmout, „ale postarat se o jejich integraci“.

„Existuje povinnost pohostinství, ale existuje také právo zachovat si vlastní identitu,“ řekl Tomasi a dále mluvil o rozdílech mezi křesťanstvím a islámem, který má „určité problémy s přijetím rozdílu mezi politikou a náboženstvím“. Vyzval také k uvedomění si hodnot naší civilizace. „Jednou z nich je respektování společenského pluralismu, rozdílu, který existuje mezi politikou a náboženstvím,“ připomněl Tomasi a zmínil se i o nutnosti demokracie, která nám umožňuje „soužití takto obohacené společnosti“.

Snaha některých zemí přijímat pouze uprchlíky křesťanského vyznání není podle Tomasiho diskriminace, nýbrž „pokus o uplatnění práva na vlastní identitu, které neprotiřečí povinnosti poskytnout útočiště“.

Následně se kriticky vyjádřil na adresu OSN, která podle něj nepodporuje solidaritu a společnou odpovědnost, místo toho hlásá „bezohledný individualismus“ a „svobodu bez odpovědnosti“. Což se projevuje tím, že fakticky brání řešení problému.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…