Sněmovna bude hlasovat o nedůvěře vládě, opozice neuspěje

26.05.2015 6:25

Sněmovna bude dnes odpoledne jednat o vyslovení nedůvěry koaliční vládě premiéra Bohuslava Sobotky. Část opozice iniciovala mimořádnou schůzi kvůli sporům o daňové zvýhodnění biopaliv. Úspěšná s velkou pravděpodobností nebude a vláda hlasování o nedůvěře přečká. V tomto volebním období půjde o první opoziční pokus.

Sněmovna bude hlasovat o nedůvěře vládě, opozice neuspěje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Interpelace na členy vlády ve sněmovně. Účast nebyla valná

Opoziční TOP 09 a Starostové, ODS a Úsvit vyvolali schůzi v souvislosti se středečním hlasováním o podpoře biopaliv. Při něm vládní hnutí ANO navzdory svým dřívějším prohlášením nepodpořilo ukončení jejich daňového zvýhodnění. Podle opozice tím jde vláda na ruku vicepremiérovi a ministru financí Andreji Babišovi (ANO), který je majitelem skupiny Agrofert, jež se na výrobě biopaliv podílí. 
   
Aby vláda ztratila důvěru, muselo by pro opoziční návrh zvednout ruku nejméně 101 z 200 poslanců. Koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL ale má v dolní komoře poměrně pohodlnou většinu 111 hlasů. Navíc členové nejsilnějšího opozičního klubu KSČM deklarovali, že se hlasování zdrží. Frakce TOP 09 a Starostů, ODS a Úsvitu mají dohromady 52 poslanců. Sobotka označil už minulý týden pokus části opozice za plané gesto. 
   
U schůzí o vyslovení nedůvěry vládě Sněmovna se nehlasuje o programu, uskutečnit se musejí. Opoziční strany vyvolávaly v minulosti taková jednání poslanců opakovaně, uspěly zatím jen jednou. Poslanci hlasují o kabinetu vždy po jménech podle abecedy od vylosovaného člena dolní komory. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…