Sněmovna bude muset dát na platy miliony ročně navíc

01.11.2013 15:58

S výdaji ve výši minimálně dvou milionů korun ročně navíc musí po letošních volbách počítat rozpočet sněmovny. Důvodem je zvýšení počtu poslaneckých klubů o dva. Předsedovi frakce náleží základní měsíční plat ve výši 78.700 korun měsíčně, tedy 944.000 korun ročně, a to bez příplatků za počet členů frakce.

Sněmovna bude muset dát na platy miliony ročně navíc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jako první dorazil do zasedacího sálu poslanec Skokan

Další výdaje odeberou platy místopředsedů frakcí, jejichž základní plat činí 67.250 korun měsíčně. Například sedmačtyřicetičlenný klub ANO si zvolil pouze dva, stejně jako KSČM s 33 poslanci a KDU-ČSL se 14 členy dolní komory. Klub TOP 09 a Starostové s 26 členy si ale vybral čtyři místopředsedy. ČSSD, ODS a Úsvit přímé demokracie teprve volba kompletního vedení jejich frakcí čeká.

Kolik místopředsedů bude mít nová sněmovna?

V souvislosti se zvýšením počtu klubů se zvýší i náklady spojené s příspěvky na jejich provoz, z nichž si kluby platí vypracování odborných stanovisek k projednávaným zákonům nebo pronájem prostor k jednání mimo sídlo dolní komory. Každý klub tak podle současných pravidel dostává měsíčně pevnou částku 24.500 korun (294.000 korun ročně) plus 3550 korun na každého svého člena.

Jasno není zatím v tom, kolik místopředsedů bude mít sněmovna. Pokud by v jejím vedení mělo zastoupení všech sedm frakcí, počet místopředsedů by se tím zvýšil ze čtyř na šest. Dva noví místopředsedové by při základním platu zástupce šéfa dolní komory ve výši 106.600 korun měsíčně znamenaly náklady ve výši 2,6 milionů korun za rok a dalších 670.000 korun na víceúčelové náhrady.

Žádné výdaje navíc zatím nehrozí sněmovně v souvislosti s případným rozšířením sněmovních výborů a komisí. Zástupci stran dosud dávali najevo, že v porovnání s předchozím funkčním obdobím nehodlají iniciovat vznik nových orgánů dolní komory.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…