Sněmovna možná projedná zřízení komise k cizím vlivům na Česko

17.12.2019 12:45

Na zařazení návrhu na zřízení sněmovní vyšetřovací komise k možnému vlivu autoritářských režimů na dění v Česku na jednání dolní komory tento týden se její vedení dnes neshodlo. Návrh ale zazní podle informací ČTK individuálně v bloku změn programu schůze a má šanci na většinovou podporu.

Sněmovna možná projedná zřízení komise k cizím vlivům na Česko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sněmovna poslala návrh změny zákoníku práce, konkrétně zvýšení zaměstnanecké dovolené na pět týdnů do výborů

Poslanci by o zřízení komise hlasovali potom, co se vypořádají se zákony, které jim vrátil Senát.

Čtyři desítky poslanců vznik komise navrhly loni v listopadu. Opětovná diskuse o komisi vyvstala poté, co server Aktuálně.cz uvedl, že úvěrová společnost Home Credit proplatila téměř 2000 hodin práce PR agentuře C&B Reputation Management za zlepšování obrazu komunistické Číny u české veřejnosti. Home Credit k tomu uvedl, že nenajímal ani nepoptával v Česku služby, aby prosazoval zájem jakékoli cizí země. Společnost patří do skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.

Z iniciativy vedení Sněmovny se dostane na program schůze několik nových předloh, v nichž žádá Senát úpravy. Jde mimo jiné o zvýšení části daní a o růst rodičovského příspěvku. Existuje údajně také vůle ukončit poslední letošní schůzi dolní komory ve středu.

Návrh na ustavení sněmovní vyšetřovací komise „pro vyhodnocení vlivu autoritářských režimů na vnitřní záležitosti českého politického systému“ podepsali před více než rokem zástupci TOP 09, Pirátů, lidovců a STAN a také jednotlivci z ODS, ANO a ČSSD. Čtyři desítky signatářů jsou potřeba k tomu, aby se Sněmovna návrhem zabývala. Dosud se na něj ale nedostalo. Vytvoření komise iniciovala poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová.

„Došlo k jistému nedorozumění, když někteří kolegové říkali, že komisi nepotřebujeme, protože máme komise, které se zabývají činností zpravodajských služeb. Já naprosto respektuji a mám velkou úctu k práci našich zpravodajských služeb a respektuji práci kolegů, kteří zasedají v těchto komisích. Navržená komise se ale vůbec netýká toho, že bychom sledovali práci našich zpravodajských služeb, naopak bychom měli více sledovat to, jak naše společnost, naše vláda reaguje na ty hrozby, které zpravodajské služby popisují,“ řekla dnes na tiskové konferenci Langšádlová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…