Sněmovna nedospěla k rozhodnutí o toleranci alkoholu u cyklistů

10.07.2019 22:40

Sněmovna dnes nedospěla k rozhodnutí o tom, zda navrhovanou toleranci alkoholu u vodáků případně rozšíří na návrh horní komory i na cyklisty. Jelikož se poslanci k novele vrátí možná až v září, pravděpodobně nebude platit ani pro část letošní sezony. Dolní komora se nestihla vypořádat ani s dalšími předlohami, které jí vrátil Senát, jak měla původně v plánu.

Sněmovna nedospěla k rozhodnutí o toleranci alkoholu u cyklistů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alkohol, ilustrační foto

Navrhovaná tolerance 0,5 promile alkoholu v krvi cyklistů na cyklostezkách nebo silnicích třetí třídy vyvolala rozsáhlou debatu mezi zastánci a odpůrci. Hlavní autor předlohy o vodácích Lukáš Bartoň (Piráti) dokonce vyjádřil obavy z toho, aby "cyklisté vodáky nepotopili". Sněmovna totiž nakonec nemusí schválit senátní ani svou verzi předlohy. Vodáci by tak mohli nadále plout jen střízliví, jinak by jim hrozil postih, jako je tomu v současnosti.

K zákonům vráceným horní komorou patří i novela o zavírání některých obchodů o vybraných svátcích. Zatímco poslanci chtějí ze zákona vyjmout velkoobchod, horní komora navrhla úplné zrušení normy o zavírání obchodů.

Opětovně, po senátním vetu, musí Sněmovna posoudit nová pravidla pro znalce a pro soudní tlumočníky a překladatele. Senát zamítl také novelu, která krátí na dvě pětiny odměny placených obecních funkcionářů, kteří jsou zároveň členy Parlamentu. Všechny tyto předlohy nestihli poslanci projednat už na minulé schůzi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

11:30 Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

„Původní bílé křesťanské evropské obyvatelstvo je nahrazováno migranty stále se zrychlujícím tempem,…