Sněmovna vřela. Babiš, STAN i Okamura. Servítky si nebral nikdo

07.07.2022 15:01

Jednání poslanců o pražské korupční kauze Dozimetr kolem bývalého primátorova náměstka za STAN Petra Hlubučka přerušila dnes odpoledne přestávka, kterou si vyžádal opoziční klub ANO. Kdy bude debata pokračovat, není jasné. Po konci přestávky se totiž Sněmovna sešla ve 13.30 na další mimořádné schůzi, kterou vyvolali koaliční poslanci zejména k předlohám v prvním a ve druhém čtení. Diskuse o návrhu programu zvláštní schůze s názvem Organizovaný zločin hnutí STAN, svolané z podnětu opozičních ANO a SPD, zatím trvala 2,5 hodiny.

Sněmovna vřela. Babiš, STAN i Okamura. Servítky si nebral nikdo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Rakušan

Anketa

Co vy a letní dovolená?

hlasovalo: 6142 lidí
Přestávkou hnutí ANO prakticky oddálilo hlasování o návrhu programu, který Sněmovna koaliční většinou s největší pravděpodobností zamítne. Dosud mohli v debatě vystupovat jen řečníci s přednostním právem. Diskusi dominoval spor poslanců obou opozičních hnutí zejména s politiky koaličních STAN.

„Podle mého názoru STAN je skutečně strana organizovaného zločinu... Starostové a nezávislí mají korupci v genech,“ prohlásil na plénu předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš s poukazem i na některé další případy hnutí z posledních měsíců. Hnutí STAN vzniklo podle něho jako mafie, jde podle Babiše o projekt podnikatele Michala Redla, jenž patří k obviněným v kauze Dozimetr. Lídr SPD Tomio Okamura zopakoval, že jeho hnutí SPD žádá demisi celé vlády premiéra Petra Fialy (ODS). „Chapadlo té chobotnice je prorostlé skrz většinu vládních stran,“ řekl. Okamura se opřel i do předsedy vlády, který nedávno po koaličním jednání uvedl, že není důvod k rekonstrukci vlády. „ODS, KDU-ČSL, Piráti a TOP 09 otevřeně kryjí organizovaný zločin a korupci hnutí STAN a nepokládají korupční jednání za překážku účasti ve vládě,“ prohlásil.

Rakušan označil opoziční tvrzení, že vede hnutí organizovaného zločinu, za demagogii a propagandu. Odstoupit z funkce ministra vnitra odmítl. „Ani stokrát opakovaná lež se nestane pravdou. Jsme svědky nejbrutálnější demagogie a propagandy,“ prohlásil Rakušan. Pozastavil se nad tím, že Babiš, který navzdory obvinění z dotačního podvodu v kauze Čapí hnízdo prohlašoval, že nikdy neodstoupí, nyní diktuje, kdo má odejít z vlády. Ministr vnitra také zdůraznil, že policie pracuje bez politické objednávky a bez politického tlaku. „Nebudu odstupovat z Ministerstva vnitra, já vám tuhle radost neudělám,“ vzkázal Rakušan opozičním činitelům.

Místopředsedkyně STAN a Sněmovny Věra Kovářová označila za nepřijatelnou snahu opozice posuzovat kauzu principem kolektivní viny, což je manipulativní metoda používaná za válek a genocid. „Dostáváme se ve snaze potupit politického protivníka do 50. let minulého století,“ uvedla. Předseda klubu SPD Radim Fiala pak obvinil STAN, že nemá řešení, neodpovídá na otázky a jen útočí na opozici podle zásady, že nejlepší obranou je útok.

Předsedkyně poslanců ANO Alena Schillerová zopakovala, že ANO nebude vyvolávat mimořádnou schůzi Sněmovny s hlasováním o vyslovení nedůvěry kabinetu. Důvody pro takový krok by sice podle ní byly namístě, ale hnutí ANO cítí odpovědnost za to, jak bude vypadat ve světě české předsednictví v Radě Evropské unie.

Opozice už v lednu neprosadila návrh programu schůze k financování hnutí STAN, když se objevily informace o údajných darech ze zahraničí. O tři měsíce později Sněmovna koaliční většinou zamítla řádné projednání aféry kolem postupu europoslance za STAN a advokáta Stanislava Polčáka v kauze Vrbětice. K vyvolání schůze tehdy opozici vedly informace, podle nichž Polčák žádal jako advokát odměnu za právní pomoc obcím při získání odškodného za výbuch muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…