Sněmovna zítra rozhodne, zda si budou moci cyklisté dát sklenku vína bez obav z pokuty již toto léto

03.06.2019 14:38

Poslanecká sněmovna bude zítra rozhodovat, zda schválí mírnou toleranci alkoholu v krvi (0,5 promile) u cyklistů na cyklostezkách a silnicích třetí třídy. Pokud zákon Sněmovnou zítra neprojde, pravděpodobně se již do začátku letní sezóny tolerance mírné hladiny alkoholu schválit nestihne, a to jak pro cyklisty, tak pro vodáky. Poslanci budou zřejmě hlasovat volně.

Sněmovna zítra rozhodne, zda si budou moci cyklisté dát sklenku vína bez obav z pokuty již toto léto
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lahve vína, ilustrační foto

Návrh na mírnou alkoholovou toleranci u cyklistů do Sněmovny poslali senátoři ODS spolu se slováckým senátorem Ivo Valentou ve formě pozměňovacího návrhu k úpravě zákona o vnitrozemské plavbě.

Ta v původní sněmovní formě zaváděla mírnou alkoholovou toleranci pouze pro vodáky. Senátoři ji ale rozšířili i o cyklisty. Slibují si od ní, že by mohla vyřešit situaci panující kolem takzvaných vinařských cyklostezek na jihu Moravy. 

Vinařské cyklostezky představují zhruba 1200 kilometrů dlouhou síť cyklostezek proplétajících se mezi tamními sady a vinicemi. Trasy vedou například ze Znojma do Mikulova přes Dyjsko-Svratecký úval přes Hodonín až k Uherskému Hradišti. Některé z nich jsou přeshraniční.

Rakušana pokuta překvapí

Provozovatelé tamních sklípků a gastronomických zařízení tak trochu logicky očekávají, že projíždějící cyklisté budou chtít vína z tamní produkce i takzvaně okoštovat. To sice mohou, ale po vrácení se zpět do sedla kola páchají přestupek. S nečekanou „tučnou“ pokutou se mohou setkat například neinformovaní cyklisté ze sousedního Rakouska, kde zákon u cyklistů toleruje až 0,8 promile alkoholu v krvi.

„Přijede Rakušan na kole, který je zvyklý, že si doma na kole skleničku může dát, dá si ji v Česku a dostane 20 tisíc pokutu. To je úplná nehoráznost,“ sdělil ParlamentnímListům.cz v květnu jeden z nejhlasitějších zastánců tolerance mírného alkoholu u cyklistů senátor za Slovácko Ivo Valenta, jehož regionu se problém dotýká. Na podporu vinařských cyklostezek již vznikla i petice, která má přes deset tisíc podpisů. Veřejnost se o danou problematiku velmi zajímá, doplnil senátor.

Po schálení novely by si tak cyklisté na vybraných komunikacích mohli dát jednu sklenku vína či piva, což zhruba odpovídá navrhované toleranci 0,5 promile alkoholu v krvi, bez obav z případné pokuty. 

Jak to vypadá s možným schválením novely? Podle analýzy serveru iDNES.cz z poloviny května nepanuje mezi poslanci jednoznačná shoda a poslanecké kluby k hlasování nezastávají jednoznačná stanoviska. Poslanci tak budou mít při hlasování většinou volné ruce, píše server.

Buď teď nebo až za rok?

„Myslím, že řada poslanců může tento návrh podpořit,“ sdělil iDNES.cz předseda poslanců hnutí SPD Radim Fiala. Vládní hnutí ANO zase podporu legislativní změny ústy předsedy svého poslaneckého klubu Jaroslava Faltýnka odmítlo. Podle informací ParlamentníchListů.cz by pro návrh mohli hlasovat i poslanci STAN a ODS. Podporu by mohl najít i mezi zástupci Pirátů.

Sněmovna ovšem již dopředu avizovala, že legislativní úpravu v senátní podobě nepřijme. V takovém případě se zákonná norma (tolerance mírného alkoholu v krvi) pravděpodobně do léta nestihne: a to jak pro cyklisty, tak pro vodáky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…