Snůška blábolů. Poplivat před volbami Zemana a jeho vládu. Slonková tahá z trezoru staré aféry, jejímu „oblíbenci“ Janu Kavanovi došla trpělivost a reaguje

20.12.2016 19:06

Exministru Janu Kavanovi (ČSSD) došla trpělivost a rozhodl se detailně reagovat na sérii článků a videí, které na Seznamu publikovali novináři Sabina Slonková a Jiří Kubík. Oba se rozhodli v rámci svého pořadu Zvláštní vyšetřování mapovat okolnosti některých starých kauz. Podle Kavana ale pro svá obvinění nemají žádné důkazy.

Snůška blábolů. Poplivat před  volbami Zemana a jeho vládu. Slonková tahá z trezoru staré aféry, jejímu „oblíbenci“ Janu Kavanovi došla trpělivost a reaguje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Kavan

Anketa

Podporujete zřízení útvaru ministerstva vnitra, který má rozkrývat dezinformace a propagandu?

hlasovalo: 11987 lidí

Záležitosti, které nyní pro ParlamentníListy.cz komentuje Jan Kavan, jsou staré 16 let. Někdejší ministr zahraničí míní, že jde ze strany Slonkové s Kubíkem o snůšku blábolů a senzacechtivých titulků, jejichž obsah už následný text nebo video nevysvětlují.

Kavan též podrobně popisuje události kolem jeho tehdejšího ministerského trezoru, který byl násilně otevřen během jeho služební cesty v Africe. Podle informací Slonkové v něm bylo nalezeno přes milion korun a patrně tajné dokumenty. Jan Kavan reaguje tím, že jde o nesmysly a ničím nepodložené spekulace. Peněz v trezoru prý bylo maximálně stovky tisíc a dokumenty nebyly tajné.

„Bohužel ona překvapivá odhalení jsou postavená na zkreslenostech, výmyslech a nesmyslech nebo, jak to mírněji nazývá Karel Srba, na blábolech. Hlavním terčem jsou údajně ztracené ‚stovky milionů korun‘ na MZV a rovněž údajná ‚pašerácká aféra‘, kdy za ‚období ministra zahraničí Jana Kavana (ČSSD)‘ probíhal ‚černý obchod s vojenským materiálem‘ a pod ‚českým diplomatickým krytím se vyvážely samopaly‘ do Afriky. Jak a kdy se ty stovky milionů korun ztratily a komu vlastně chybějí, se čtenáři a posluchači seriálu Sabiny Slonkové bohužel nedozvědí,“ píše Kavan.

Bývalý ministr zahraničí soudí, že novinářská dvojice ve svých materiálech nepřináší žádné konkrétní důkazy, pouze spekuluje, vytahuje staré novinové články, mluví o nevyřešení kauz a nepotrestání viníků. Přitom třeba v případě údajného předražení rekonstrukcí ambasád dokonce soud několik obžalovaných viny zprostil.

Novinářskému vyšetřování neunikl ani současný šéf poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek, který měl být na přelomu tisíciletí funkcionářem prostějovské ČSSD. „ANO patří kromě ČSSD, prezidenta Zemana a mě k terčům seriálu, a tak toho Slonková využije a ptá se Faltýnka na statisíce, které mi údajně poskytl, a naznačuje, že tuto informaci má ode mne. Faltýnek to pochopitelně odmítá a informuje novinářku, že mi poskytl 2 600 Kč na burčák,“ upřesňuje Kavan.

„Letmý pohled, spekulace, úvahy, které si mezi sebou během rozhovoru vyměňovali Slonková s Kubíkem, to vše má vytvořit dojem, že Zvláštní vyšetřování zjistilo něco nového a závažného. Tento dojem prý přiměl poslankyni Černochovou k rozhodnutí interpelovat premiéra Sobotku. A veřejnost by v předvolebním období měla získat dojem, že před 16 lety, v době sociálnědemokratické vlády Miloše Zemana, došlo k nějakým podezřelým aktivitám, které zmanipulovaná justice nedokázala vyšetřit a údajné viníky, kteří jsou stále mezi námi, patřičně potrestat. Tvrdí Slonková, že ‚miliony korun jsou pořád v oběhu. Viníci jsou stále bez trestu.‘ Možnost, že by k žádné trestné činnosti nedošlo, což tvrdí soud, Slonkovou nenapadla. Podezření a obavy měly vyvolat i titulky, které ovšem nebyly vysvětleny obsahem pořadu,“ dodává Jan Kavan a uvádí příklad jednoho informacemi údajně nepodloženého titulku: „Proč chtěli vraždit prominenti z éry prezidenta Zemana?“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …