Sobotka: Mohl by přijít čtvrtý mobilní operátor

07.02.2017 11:57

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) chce ve Sněmovně zrychleně prosadit novelu zákona o elektronických komunikacích, kterou by měl příští týden předložit vládě ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Po dnešní schůzce s Mládkem a šéfy Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) a Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) novinářům řekl, že návrh by měl rozšířit pravomoci ČTÚ, který by nově směl místo současných 20 milionů udělit sankci až do výše 50 milionů korun. V souvislosti s přechodem na standard pozemního televizního vysílání DVB-T2 je podle Sobotky na místě uvažovat o příchodu čtvrtého mobilního operátora.

Sobotka: Mohl by přijít čtvrtý mobilní operátor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Výsledkem dnešní schůzky byla dohoda, že Mládek do novely, která se soustředí na zkrácení přechodu k jinému operátorovi na 10 dní a přechod na nový standard DVB-T2, vloží i pravomoc ČTÚ udělovat sankce za nedodržování podmínek přidělení frekvence. „To je nový delikt, který úřad nemohl dosud posuzovat,“ řekl Sobotka.

Současně by se měla zvýšit maximální výše udělené pokuty ze 20 milionů korun. „Zvýšili bychom ji na 50 milionů s tím, že ji lze uložit opakovaně, celkově by se tak mohla zvýšit až na 100 milionů korun,“ řekl. ÚOHS by podle premiéra mohl řešit situaci s mobilními daty na základě analýzy, kterou nejpozději do května zpracuje ČTÚ. „Podstatný bude výsledek této analýzy,“ dodal premiér.

Sobotka řekl, že situaci řeší, protože Česko patří v Evropě mezi třetinu zemí, kde mají mobilní data nejdražší. „Vláda nemá přímé nástroje, kromě změny legislativy, jak by mohla do nepříznivé situace zasáhnout,“ uvedl. Další tlak na snížení cen by podle něj mohlo přinést to, kdyby stát v souvislosti s přechodem na DVB-T2 nabídl k odprodeji uvolněnou frekvenci 700 MHz a umožnil tak příchod čtvrtého plnohodnotného mobilního operátora.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…