Sobotka: Naplnění minských dohod do konce roku nelze očekávat

11.05.2015 12:16

Do konce roku předpokládat naplnění minských dohod o příměří na Ukrajině, na které jsou navázány sankce Evropské unie proti Rusku. Novinářům to dnes řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v reakci na vyjádření prezidenta Miloše Zeman, který v rozhovoru pro ruský rozhlas uvedl, že by EU mohla zrušit protiruské sankce do konce roku.

Sobotka: Naplnění minských dohod do konce roku nelze očekávat
Foto: David Hora
Popisek: Bohuslav Sobotka na pietní akci v Mauthausenu u příležitosti oslav 70. výročí konce druhé světové války.

Také Zemanův názor, že by se Rusko mohlo do 20 let stát členem unie, není podle premiéra na pořadu dne. Za aktuální Sobotka považuje potřebu zlepšit komunikaci mezi EU a Euroasijskou hospodářskou unií, zformovanou Moskvou, a vztahy s Ruskem napjaté kvůli konfliktu na Ukrajině. 
   
"Sankce, které přijala Evropská unie, jsou těsně propojeny s minskými dohodami. Minské dohody zatím plněny nejsou a to plnění minských dohod je rozloženo na celé období letošního roku. Čili nedá se předpokládat realisticky, že minské dohody budou splněny ještě před koncem letošního roku," uvedl Sobotka. 
   
Souhlasil nicméně s tím, aby sankce byly zmírněny nebo zrušeny, pokud se dohody z běloruské metropole naplní. "Ale klíčová je podmínka naplnění minských dohod, a to jak ze strany Ukrajiny, tak přirozeně ze strany (východoukrajinských) separatistů, kteří postupují v dohodě s Ruskem," zdůraznil premiér. 
   
Při setkání s novináři po pietním aktu na Olšanských hřbitovech se vyjádřil i k Zemanovu názoru na možné členství Ruska v EU do dvou dekád. "Já myslím, že máme teď úkoly, které jsou asi aktuálnější a týkají se rozšíření Evropské unie o země, které už s Evropskou unií mají podepsanou asociační dohodu," uvedl premiér. 
   
Podle něj Moskva také zatím neavizovala, že by o takové členství měla zájem. "Naopak Rusko vytváří své vlastní integrační uskupení, Euroasijskou unii, a to, co je myslím na pořadu dne, je zlepšit komunikaci mezi Euroasijskou unií a Evropskou unií, aby nedocházelo ke konfliktům a obchodním válkám," soudí Sobotka. 
   
"Na co bychom se měli soustředit, je překonat krizi na Ukrajině a zlepšit vztahy, které dneska jsou mezi Evropou a Ruskem velmi napjaté právě v důsledku přístupu Ruska k ukrajinské krizi," dodal.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: ste, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…