Sobotka: Stavba úseku R55 u Bzence by mohla začít v roce 2019

02.03.2015 14:52

Stavba rychlostní komunikace R55 v úseku od Starého Města na Uherskohradišťsku přes Moravský Písek až po Bzenec na Hodonínsku by mohla začít v roce 2019. Novinářům to dnes při návštěvě Moravského Písku řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Pokud vše půjde dobře, mohla by podle Sobotky nová silnice odlehčit dopravě v okolních obcích už v roce 2022. Sobotka zdůraznil, že bude důležitá spolupráce obcí s Ředitelstvím silnic a dálnic při vykupování pozemků od lidí pro stavbu komunikace.

Sobotka: Stavba úseku R55 u Bzence by mohla začít v roce 2019
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Rychlostní silnice R55 má propojit Olomouc, Přerov, Hulín, Otrokovice, Uherské Hradiště, Hodonín a Břeclav. V Hulíně se kromě toho potká s dálničním spojením na Brno, v Břeclavi potom naváže na D2 ve směru na Slovensko. V současnosti jsou však hotové jen tři části silnice na severu mezi Zlínským a Olomouckým krajem, v Jihomoravském kraji se zatím nestavělo.

Podle Sobotky je na úseky v okolí Moravského Písku a Bzence vydáno územní rozhodnutí. "Ředitelství silnic a dálnic může nyní pracovat na přípravě stavebního povolení. Jakmile ho získá, může zahájit soutěž. Při optimistické variantě je možný začátek stavebních prací těchto úseků v roce 2019," uvedl Sobotka. Doplnil, že by vše mělo trvat dva až tři roky. Za tu dobu by se mohly pohnout směrem kupředu i další úseky ve Zlínském kraji ve směru od Otrokovic a Starého Města, ale také na druhé straně od Bzence k Hodonínu.

Rychlostní komunikace by podle Sobotky dopravě odlehčila, přestože by nebyla hotová celá. "Silnice by nevedla odnikud nikam, ale navazovala by na stávající komunikace tak, aby odvedla provoz z Moravského Písku, Bzence, ale i nedalekého Veselí nad Moravou," řekl Sobotka.

"Je to pro nás dobrá zpráva. O stavbě se mluví už desetiletí, ale nic se neděje. Přitom to u nás odlehčí dopravě. Denně obcí projede 6000 aut," řekla Hana Habartová (ČSSD), starostka Moravského Písku, ve kterém žije přes 2000 obyvatel. V nedalekém Veselí žije obyvatel přes 11.000 lidí a ve Bzenci kolem 43000 občanů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…