Sobotka: Zeman jde nacionálně-konzervativním-autoritativním směrem. A Babiš je autoritář

10.05.2017 9:17

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) stále trvá na tom, že odvolání ministra financí Andreje Babiše (ANO) nic nebrání. Prezident Miloš Zeman přitom tvrdí, že je nutné nejprve vypovědět koaliční smlouvu. Sobotka jej vyzývá, aby jednal podle Ústavy. Rozhovor s ním přinesly Hospodářské noviny.

Sobotka: Zeman jde nacionálně-konzervativním-autoritativním směrem. A Babiš je autoritář
Foto: ReproFoto: TV Prima
Popisek: Bývalý premiér Bohuslav Sobotka v pořadu Partie TV Prima.

„Ústava neklade žádné dodatečné podmínky a klást si je nemůže ani prezident. Já stále čekám, že prezident bez zbytečného odkladu ministra financí odvolá,“ poznamenal Sobotka k současné situaci a znovu apeloval na prezidenta, aby skutečně dodržel Ústavu. „Ta je základem a funguje podle ní česká demokracie,“ míní. Podle jeho slov také úcta k Ústavě u prezidenta i ministra financí eroduje v okamžiku, kdy se ten problém přímo osobně dotýká Andreje Babiše coby člověka, který je navržen na odvolání z vlády. 

„Pokud vývoj v příštích dnech bude směřovat k tomu, že prezident nechce respektovat Ústavu, určitě se poradím s ústavními právníky, jaký postup bych jako předseda vlády měl zvolit. Je nepřijatelné, abych toleroval jakékoliv porušování Ústavy,“ dodal následně Sobotka. A varoval před posouváním těžiště ústavní moci od parlamentního k prezidentskému systému.

Zaspekuloval si také k vazbám Babiše a Zemana, kdy to podle něj vypadá, že mezi nimi existuje nějaká dohoda, která může souviset také s tím, že hnutí ANO se zdráhá postavit kandidáta do prezidentských voleb. „Andrej Babiš možná Miloši Zemanovi nabízí určitý prostor a vedle toho bude chtít, aby jej po volbách pověřil sestavením vlády,“ dodal Sobotka.

„Miloš Zeman jde v posledních letech hodně nacionálně-konzervativním-autoritativním směrem. Že je Andrej Babiš autoritář, který chce z České republiky udělat svoji firmu, o tom nejsou pochybnosti. V posledních měsících se navíc vyjasnilo, že je k tomu připraven použít jakékoliv metody. Spojení dvou lidí, kteří oba představují autoritářské tendence, není z hlediska dalšího fungování české společnosti úplně dobrý signál,“ varoval jasně Sobotka.

Mimo jiné také vysvětlil dění minulého týdne, kdy podle jeho slov bylo skutečně nutné udělat vstřícný krok, aby koaliční vláda mohla dokončit svou práci a nemusely být předčasné volby. „Zda jsem se chtěl stáhnout úplně z politiky, o tom teď nechci spekulovat, ale každopádně jsem nabídl svou pozici předsedy vlády,“ řekl. Nyní je však pro stranu důležité, aby dosáhla výměny na postu ministra financí. 

A vyjádřil se také k nahrávkám, které se objevily v posledních dnech na internetu a zachycují snahu Babiše ovlivňovat média. Od nich se však Sobotka distancuje. „Sociální demokracie nepoužívá tyto metody. Jsme strana, která se zaměřuje na to, aby prosazovala svůj program. Nezaměstnáváme bývalé policisty, nemáme soukromé bezpečnostní služby, nemůžeme jim jako Agrofert dávat zakázky,“ řekl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…