Sobotka ani nepřijel. Ani se neomluvil. Je to špatné, zaznívá z ČSSD po víkendovém jednání

20.11.2017 8:15

Deník Právo tvrdí, že sociální demokraty zatím nedonutila ke změnám ani katastrofální porážka ve sněmovních volbách. Po jednání ústředního výkonného výboru ČSSD je vše při starém. Dosavadní vedení strany se prý zabetonovalo ve svých funkcích. Někteří sociální demokraté věří, že by i tak mohli vyhrát příští volby.

Sobotka ani nepřijel. Ani se neomluvil. Je to špatné, zaznívá z ČSSD po víkendovém jednání
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

Vedení sociálních demokratů se o víkendu shodlo na tom, že má i navzdory volební katastrofě ČSSD zůstat vše při starém. V půlce února se sice odehraje předčasný sjezd, na němž se bude volit nový šéf strany, ale nestane se tak přímou volbou, kterou prosazoval úřadující předseda Milan Chovanec. Podle dosavadních stanov se navíc může stát předsedou jen ten, kdo si tuto možnost poctivě „vyseděl“ jako člen ČSSD nejméně po dobu čtyř let. Novým předsedou strany tak prozatím nemůže být úspěšný hejtman a nestraník za ČSSD na Vysočině Jiří Běhounek.

Ten je prý připraven straně pomoct, ale zatím nemá jak. „Jak mohu kandidovat, když mi to nebylo nabídnuto?“ zeptal se. Pokud by kandidoval, má prý několik podmínek. Především volá po tom, aby znovu dostali prostor lidé, kteří byli za časů Bohuslava Sobotky upozaďováni – např. Jiří Zimola a další „pučisté z Lán “ z roku 2013.

Najdou se sice lidé, kteří by Běhounka v čele strany rádi viděli, ale Milan Chovanec krotí jejich nadšení. Kdyby se předsedou stal kdokoli v rozporu se stanovami, případný soud by tuto volbu mohl zrušit a strana by byla bez šéfa.

Není bez zajímavosti, že nedělního jednání ÚVV ČSSD se nezúčastnili ani končící premiér Bohuslav Sobotka, ani odcházející ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Ani jeden se přitom z jednání výboru neomluvil.

Jeden z členů ÚVV si také pod podmínkou anonymity postěžoval, že sociální demokraté se vůbec nezabývají příčinami svého propadu. „Řekl bych, že únorový sjezd k žádné změně nepřispěje, jen se asi zčásti obmění staronové vedení. Tak jak vypadalo nedělní jednání je jasné, že strana je stále v posttraumatickém šoku a ještě nějakou dobu to potrvá,“ konstatoval sociální demokrat. „Dokonce v diskusi zazněl názor, že vyhrajeme komunální volby 2018,“ přidal na ukázku k popisu šoku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…