Sobotka chce být přijat v Bílém domě. Proto chválí Havla a žehlí to u Američanů, píší noviny

21.08.2014 8:22

Zřejmě ve snaze zajistit si přijetí u nejvyšších představitelů USA napsal premiér Bohuslav Sobotka do prestižního časopisu Foreign Policy článek, v němž se dosud nejpevněji postavil za členství naší země v NATO a za odkaz Václava Havla. V článku pod titulkem „Sobotka píše USA: Havla se nevzdáváme“ o tom píše na titulní straně čtvrtečních Lidových novin redaktorka Kateřina Šafaříková.

Sobotka chce být přijat v Bílém domě. Proto chválí Havla a žehlí to u Američanů, píší noviny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Ta v tomto týdnu upozornila na to, že ministr zahraničí Lubomír Zaorálek odvolal z Česko-polského fóra skupinu lidí, které spojuje souznění s Havlovými zahraničně-politickými tezemi. Mimo jiné zmínila i odvolání bývalého velvyslance v Rusku Luboše Dobrovského.

Premiér v článku navrhuje Alianci konkrétní opatření

Podle Šafaříkové je Sobotkův článek určen pro cizince, nikoliv pro domácí publikum. Premiér píše o tom, že současné události na Ukrajině podtrhly nezastupitelnou roli transatlantického partnerství pro zajištění míru a stability v Evropě. „Aliance pro nás vždy symbolizovala jak návrat do Evropy, tak i transatlantické pouto, jež považujeme za základ naší bezpečnostní politiky,“ napsal Sobotka v článku, jehož celý text list otiskuje na názorové straně.

Boje, které nyní na Ukrajině propukly, jsou podle premiéra pro Alianci závažnou zkouškou. „Plíživý pocit nebezpečí nevěstí pro svobodu a mír v celé Evropě nic dobrého,“ píše Sobotka s tím, že NATO reagovalo na současnou krizi adekvátními kroky. „Pokud jde o dlouhodobější opatření, měli bychom například více provádět společná cvičení, posílit společné plánování pro případ nečekaných situací a zintenzivnit námořní a vzdušné hlídky,“ navrhuje český premiér.

Sobotka má na podzim v Kongresu odhalit bustu Václava Havla

Redaktorka soudí, že Sobotkova deklarace spojenecké loajality má jasné důvody. „Premiér se v listopadu chystá slavnostně odhalit bustu Václava Havla v sídle amerického Kongresu a při té příležitosti by se měl setkat jak s viceprezidentem Joe Bidenem, tak i ideálně se samotným Barackem Obamou,“ uvádí Šafaříková s tím, že zda k přijetí Sobotky v Bílém domě dvěma nejvyššími politiky USA skutečně dojde, bude záležet mimo jiné na příznivé atmosféře mezi Prahou a Washingtonem. Ta prý však v posledních měsících „zakolísala“ , protože Američané si všimli kritiky, kterou na Havlovu adresu vynesl náměstek ministra zahraničí Petr Drulák, i slov samotného Sobotky, který v horké fázi bojů na Ukrajině nepodpořil posílení stálé vojenské přítomnosti NATO v Evropě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…