Sobotka hrozí žalobou. Potká prý Zemana, když mu nejmenuje ministry

30.12.2013 18:47

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka předpokládá, že prezident Miloš Zeman bude respektovat koaliční kandidáty na ministry. Pokud se tak nestane, neváhá zřejmě budoucí premiér sáhnout po kompetenční žalobě.

Sobotka hrozí žalobou. Potká prý Zemana, když mu nejmenuje ministry
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka má za to, že splnil všechny podmínky prezidenta Miloše Zemana pro to, aby byl jmenován premiérem. Předpokládá, že ho hlava státu jmenuje začátkem ledna. Sobotka se krátce po Novém roce sejde se Zemanem, aby mu představil konkrétní kandidáty na ministry. Pokud by prezident některého z nich nechtěl jmenovat, nevylučuje šéf ČSSD kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu.

"Myslím si, že byly splněny všechny podmínky, které pan prezident uvedl ve svém pověření, a nyní by již tedy měl rozhodnout na základě ústavy, to znamená jmenovat premiéra a následně na základě návrhu premiéra jmenovat i novou vládu," řekl Sobotka. "Další kroky ponechávám na panu prezidentovi, předpokládám, že by měly následovat v prvních lednových dnech."

V pondělí 6. ledna podepíše Sobotka s předsedy hnutí ANO a lidovců, Andrejem Babišem a Pavlem Bělobrádkem, koaliční smlouvu. Definitivně by si také měli potvrdit personální složení nové vlády. Šéf největší parlamentní strany pak bude očekávat přijetí u prezidenta, aby mu oficiálně potvrdil jak podpis koaliční dohody, tak i seznam potenciálních členů příštího kabinetu.

"Platí, že v rámci koalice jména, na kterých se dohodneme 6. ledna i v souvislosti s podpisem koaliční smlouvy, budou jména, za kterými koalice bude stát. My se domníváme, že prezident republiky by měl respektovat dohodu politických stran na složení nové vlády," uvedl Sobotka k dohadům o tom, že by Zeman nemusel některé kandidáty i kvůli osobním neshodám jmenovat.

Sobotka doufá, že se podaří vyhnout konfrontaci a nebude nutné sáhnout ke kompetenční žalobě, kterou by se premiér snažil domoci jmenování navržených kandidátů. Takovou možnost ale nevylučuje. "Tak já myslím, že víme, a nepochybně to ví i pan prezident, ví to i ústavní odborníci, že zde možnost kompetenční žaloby existuje," uvedl.

"Koneckonců tuším, že premiér Zeman podal kompetenční žalobu proti bývalému prezidentovi Václavu Havlovi v souvislosti se jmenováním guvernéra České národní banky Zdeňka Tůmy, takže není to nic, co by bylo neznámé nebo překvapivé, ale já přesto doufám, že nebude nutné takovýto nástroj použít," dodal. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…