Sobotka je slušný člověk. Vůbec netušil, co je Babiš za monstrum. Promlouvá ekonomický novinář, který roky psal o Agrofertu

17.12.2017 9:17

Novinář Miroslav Motejlek v rozhovoru pro server Forum24.cz poznamenal, že by demokratické strany měly s hnutím ANO přece jen zkusit spolupracovat na vládní úrovni. Třeba za podmínky, že by byl premiérem někdo stojící mimo ANO. Už proto, že případné předčasné volby mohou být pro českou levici naprosto smrtící.

Sobotka je slušný člověk. Vůbec netušil, co je Babiš za monstrum. Promlouvá ekonomický novinář, který roky psal o Agrofertu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedové stran pózují s kopiemi koaliční smlouvy

„Samozřejmě vidíme, že levice je úplně v rozkladu. Kdyby teď byly volby, klidně by se mohlo stát, že by ČSSD ani KSČM nepřekročily pětiprocentní hranici. Když si ale vezmeme první republiku, tak sociální demokraté a komunisté měli dohromady mezi 25 a 30 procenty. Levice má před sebou velkou výzvu a možná bude muset hledat někoho, jako je Robert Fico. ČSSD po volbách působí dojmem, že končí, že je u konce s dechem,“ poznamenal Motejlek.   

Nemuselo to přitom být tak zlé, kdyby Bohuslav Sobotka coby lídr ČSSD a premiér vyhodil šéfa z hnutí ANO mnohem dřív, než tak opravdu učinil. Při pohledu do minulosti lze dokonce říci, že Sobotka do vlády s Babišem vůbec neměl vstupovat.

„Sobotka je slušný člověk. Podlehl ale dojmu, že Babiše zvládne. Vůbec netušil, co je to za monstrum. Babiš mu začal okopávat kotníky od prvního zasedání vlády. Na vládě neřekl téměř nic, ale jakmile vylezl ven a viděl kamery, úplně se změnil. Na to Sobotka nebyl připraven, on není bijec Kalouskova typu,“ upozornil novinář.

Demokratické strany by se prý s Babišem měli domluvit na vládě bez Babiše. Komunisté a Okamura by v takové chvíli byli odstaveni od moci, což je důležité.

Celý rozhovor naleznete zde.

Babiš získává velkou pozornost tím, že mluví s lidmi. „On mezi lidi reálně chodí. Jedna věc je, jak podává ruku nebo jak se chová, ale to, že se s nimi reálně stýká a pracuje s nimi, je to, co funguje. V tom zejména ČSSD naprosto propadla, jejich kampaň skončila demonstrací za vyšší platy! Osobně nejsem příznivcem toho, aby se politici podbízeli lidem, mě vždycky zajímal program a především ideový základ. Jednou jsem to Babišovi říkal a on odpověděl: ‚Aký program? Poviem a budě.‘ A tohle je věc, která na určitou část společnosti funguje. Ovšem, měli jsme tu Topolánka, který získal přes 35 procent, Paroubka, který byl druhý s více než 32 procenty, Špidla přes 30. Babiš je pod třiceti, stejně jako vždycky byl i Klaus. Ten nikdy do České národní rady nebo sněmovny neudělal tu třicítku. Myslím, že i to je důvod, proč nemá rád Topolánka…,“ podotkl novinář.

Motejlek konstatoval, že je rád za Topolánkovou kandidaturu na Hrad. Kdyby teď neuspěl, mohl by se stát třeba europoslancem a za pět let by mohl na Hrad kandidovat znovu.   

Pokud jde o pravicové strany, tak ve volbách posílila ODS, za což prý může poděkovat Petru Fialovi. Otázkou však je, jak dlouho profesor Petr Fiala ještě stranu povede. Dříve či později dojde ke střetu mezi Fialou a Václavem Klausem mladším. Syn exprezidenta  Klause by se podle Motejlka hodil spíše do role předsedy SPD Tomia Okamury.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Měli bychom si také dát velký pozor na to, co předvede Miloš Zeman. Pokud se stane podruhé prezidentem, bude vědět, že už se nemusí ohlížet na voliče, protože potřetí kandidovat nemůže. V tu chvíli prý může Zeman odhodit všechny zábrany a předvést hrozné věci. Jaké třeba?

„Bude páchat hrozné věci. Viděl bych to typově na Řád Bílého lva pro posledního šéfa StB Aloise Lorence,“ dal příklad Motejlek. Mnohem raději by prý na Hradě viděl Jiřího Drahoše, a když už ne tohoto profesora, tak alespoň Michala Horáčka, Pavla Fischera nebo Mirka Topolánka.

Mirek Topolánek

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta v roce 2018
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…