Sobotka je v restitucích bezradný, pustil se do premiéra časopis Týden

28.07.2015 13:33

Podle informací časopisu Týden je premiér Bohuslav Sobotka i po dvou letech od církevních restitucí bezradný v mapování soudních sporů, které se jich týkají. Nyní si prý od Svazu měst a obcí nechává zpracovávat seznam sporných případů.

Sobotka je v restitucích bezradný, pustil se do premiéra časopis Týden
Foto: Hans Štembera
Popisek: Morový sloup na Malostranském náměstí

Podle informací Týdne, Sobotka oslovil Svaz měst a obcí ČR na zasedání vládního výboru, který se zabývá dopady zákona o majetkovém vyrovnání, který by měl poslední červencový čtvrtek premiérovi seznam soudních předat. Údajně na něm momentálně figuruje asi třicítka případů a dnes je poslední den pro nahlášení výzvy soudních sporů.

Ludmila Němcová, která má ve svazu agendu monitorující spory na starosti, potvrdila, že počet soudních případů velmi rychle roste. „Žaloby přibývají a detekuji případy, u kterých budou podány ještě do konce tohoto roku. Jde například o Řád německých rytířů, který si nárokuje obrovské majetky na Bruntálsku," uvedla Týdnu s tím, že je podobných případů více. Sledovaný je tak například svár o gotický obraz madony z Veveří, který v současnosti figuruje ve sbírce Národní galerie a o jehož navrácení žádá římskokatolická farnost Veverská Bítýška. Cisterciácké opatství v Oseku prý zase podalo žaloby na zamítnutí výzev, ve kterých si nárokovalo rozsáhlé lesy na Teplicku a kapucíni řeší soudní cestou navrácení kláštera v Opočně.

Týden upozorňuje, že pokud data shromažďuje nevládní instituce, což Svaz měst a obcí je, naznačuje to, že ani po dvou letech nemá Sobotkova vláda o sporných případech dostatečný přehled a neumí si ho zajistit z vlastních zdrojů. Svaz měst a obcí je totiž závislý na ochotě jednotlivých obcí, které mu data zasílají. „Lehce se tak může stát, že vznikající seznam bude nepřesný a neúplný,“ podotýká týdeník, který přišel s nápadem, aby evidenci vedlo ministerstvo spravedlnosti, pod které soudy spadají, a které by tak proto mohlo poskytnout daleko přesnější údaje.

Téměř pětadvacet tisíc pozemků už církvím schváleno

"Máme přehled o procesech, v nichž padlo rozhodnutí. O probíhajících nikoli," sdělila prý Týdnu Adriana Kocmanová z tiskového odboru ministerstva spravedlnosti. „Soudy jsou nezávislé instituce a případné zpracovávání dat státními úřady by mohlo být vykládáno jako nepatřičný zásah do práv účastníků soudních sporů," řekl na svou obhajobu časopisu premiér, podle kterého se totiž v některých případech se totiž soudí i stát. Jeho instituce navíc prý přesto statistiky vedou, ale ty jsou pouze čtvrtletní.

Pozemkový úřad již schválil církvím vydat 24 806 pozemků o celkové výměře 16 853 hektarů a 58 staveb, Lesy České republiky pak uzavřely dohody na vydání 16 357 pozemků o výměře 72 863 hektarů a 219 staveb. Církve navíc od státu získaly rovněž některé kulturní památky, jako je Santiniho poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře u Žďáru nad Sázavou, barokní zámek v Kroměříži či některá středověká a barokní umělecká díla. Kongregace Milosrdných sester sv. Karla Boromejského mimo jiné vysoudila pozemky, na nichž má vést silnice R35 z Hradce Králové do Jičína.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…