Sobotka k přijetí eura: Možná zjistíme, že už to nelze odkládat

13.01.2014 7:11

Většina podnikatelů nemá ani dva měsíce po intervenci České národní banky (ČNB) jednoznačný názor na to, zda jim tento krok skutečně pomohl. Jisté ale je, že centrální bankéři oslabením koruny napomohli zavedení eura. Tomu nebude podle všeho bránit ani nastupující vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Sobotka k přijetí eura: Možná zjistíme, že už to nelze odkládat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka potvrdil deníku MF Dnes, že reakce české ekonomiky na listopadovou intervenci ČNB může ukázat, že naše propojení s eurozónou je už tak hluboké, že by byla chyba přijetí eura příliš odkládat. Píše o tom server iDnes.cz.

Navíc mezi centrální bankéře vstoupí i první eurooptimista v podobě premiéra v demisi Jiřího Rusnoka, který by měl na postu vystřídat Evu Zamrazilovou.

Oslabení koruny přineslo v prvních týdnech zvýšenou nejistotu. „Nejen podnikatelé v podstatě netušili, co tento krok může pro ekonomiku znamenat," konstatoval ekonom Komerční banky Jan Vejmělek. Anketa MF Dnes potvrdila, že názory na devizovou intervenci nejsou mezi podnikateli jednotné. Část firem si prý stěžovala, že umělé oslabení koruny nepřispělo ke stabilitě prostředí.

Stabilita do budoucna

Centrální banka ale podnikatele ujišťuje. „Když se ČNB rozhodla pro používání kurzu koruny jakožto měnově politického nástroje, dala tím najevo, že jde o snahu zamezit dlouhodobému podstřelování inflačního cíle, či dokonce deflačnímu vývoji. Tím, že jde o závazek dlouhodobý, poskytuje ČNB firmám větší míru stability a jistoty ohledně vývoje měnového kurzu," uvedla Kateřina Bartůšková z tiskového oddělení ČNB.

S tím souhlasí i analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. „Se závazkem ČNB udržovat kurz poblíž 27 korun za euro se zvýšila stabilita prostředí do budoucna," sdělil.

Nejednotný pocit z intervencí ovšem vyplynul i z průzkumu ČSOB pro MF Dnes mezi malými a středními podniky. Z výsledků vyplývá, že intervenci vítá pouze 55 procent vývozců. Téměř třetina exportérů se naopak domnívá, že je toto opatření poškodí. Důvodem může prý být i to, že se v minulých letech zajistili proti pohybům kurzu a toto zajištění se stalo nyní nevýhodným.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…