Sobotka na tiskovce hovořil o Číně. Neměli bychom se prý vměšovat do jejích věcí

23.04.2014 15:50

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek odletí v neděli večer na třídenní návštěvu Číny.Cílem jeho návštěvy je restartování vztahů s Čínou. Ta má zájem na velké investici v České republice. Mělo by jít o technologický park, ač zatím není známo, kde by měl vyrůst. Sdělil to ministerský předseda Bohuslav Sobotka a ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek na brífinku konaném po skončení jednání kabinetu.

Sobotka na tiskovce hovořil o Číně. Neměli bychom se prý vměšovat do jejích věcí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Vláda dále přijala návrh na zvýšení cen za výkupy zemědělské půdy pod plánovanými dopravními stavbami a naopak se vyjádřila neutrálně k poslaneckému návrhu na prodloužení termínu pro posouzení restitučních žádostí. Podle předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka totiž ve vládě panovaly obavy, aby tato formální změna zákona o majetkovém narovnání s církvemi nebyla použita coby záminka pro jeho otevření a další pozměňování.

Vláda chce zlepšit vztahy s Čínou, vidí v nich šanci pro české hospodářství, nebude proto kritizoval Čínu kvůli okupaci Tibetu. Kabinet dnes schválil pracovní cestu ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) do Pekingu, má zájem také o čínské investice v Česku. Kvůli snaze o zlepšení vztahů se Praha nebude vměšovat do vnitřních záležitostí Číny a nemůže uznat tibetskou exilovou vládu. Na tiskové konferenci po jednání vlády to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Zaorálek bude v Číně příští týden. Jeho cesta má otevřít dveře podobným cestám dalších českých politiků, včetně prezidenta Miloše Zemana. Podle Sobotky má Česko nyní s Čínou horší vztahy než klíčové evropské země. Kabinet chce tento handicap dohnat, řekl premiér.

Ministr zahraničí svou cestu označuje za přelomovou. Vztahy obou zemí podle něj byly zmražené a neexistovaly pořádné politické kontakty. Vládu v Pekingu přitom nelze ignorovat, neboť Čína bude do 15 let zemí s největším HDP na světě, řekl Zaorálek. Česko má zájem o podporu exportu, spolupráci v leteckém průmyslu, energetice nebo zemědělství. Tématem jednání Zaorálka s čínskými politiky budou také investice východní ekonomiky v České republice.

Peking by také v ČR mohl postavit moderní technologický park, uvedl Zaorálek. Podle něj má Čína v hledáčku Moravskoslezský kraj, zejména kvůli počtu lidí, kteří zde nemají práci. Zaorálek uvedl, že centrum nemá být pouhou montovnou, ale má umožnit výrobu složitějších technologií.

Podle šéfa hradní diplomacie Hynka Kmoníčka je možné, že se ještě letos vypraví do Číny prezident Zeman. Hlava státu na konci roku zamíří buď do Moskvy, nebo právě do Pekingu, řekl Kmoníček nedávno ČTK.

K prodloužení termínu vyřízení restituce se vláda staví neutrálně

Vláda se postavila neutrálně k návrhu skupiny poslanců ČSSD na prodloužení lhůty pro posuzování žádostí o vydání majetku v církevních restitucích. Novinářům to po jednání vlády řekl ministr pro vědu a výzkum a šéf lidovců Pavel Bělobrádek. O normě rozhodne Parlament. Lidovci se obávali, aby předloha neotevřela cestu k celkové změně zákona o vyrovnání s církvemi.

Podle Bělobrádka byly na návrh sociální demokracie různé právní názory a jeden z nich tvrdil, že je návrh protiústavní.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Předloha prodlužuje o šest měsíců i nynější roční lhůtu pro posuzování složitých případů. Navrhované prodloužení lhůt má umožnit skutečně odpovědné posouzení podaných výzev, uvádějí autoři novely zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi. Pro značné množství žádostí podle nich není nynější lhůta dostatečná. Církve podle údajů ze začátku března podaly 5248 výzev, které se týkají 112.873 pozemků a 1842 staveb.

Podle návrhu stanoviska pro vládu se prodloužení lhůt jeví jako legitimní, a to kvůli vysokému počtu žádostí o vydání majetku. „Negativem tohoto řešení naopak může být prodloužení celého procesu církevních restitucí a oddálení okamžiku vzniku práva žadatelů o vydání majetku obrátit se na soud a domoci se vydání majetku soudní cestou," stojí v materiálu.

Prodloužené lhůty podle návrhu stanoviska také vytvoří předpoklad pro celkově nižší počet možných soudních sporů.

Církve, které se státem uzavřely dohodu, mají podle přijatého zákona dostat nemovitý majetek v hodnotě přibližně 75 miliard korun. Během 30 let jim stát vyplatí také 59 miliard korun za majetek, který nemůže být vydán, neboť již dnes není v majetku státu. Současně se až na nulu bude snižovat státní dotace církvím.

Zvýšení výkupní ceny zemědělské půdy

Motivační bonusy pro majitele zemědělských pozemků pod plánovanými dopravními stavbami se zřejmě výrazně zvýší. Vláda totiž dnes schválila návrh novely zákona o urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury. Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom informoval ministr dopravy Antonín Prachař (ANO).

Pokud se majitelé rozhodnou prodat státu požadované pozemky dobrovolně, budou moci podle návrhu získat za čtvereční metr zemědělské půdy až 525 korun jako bonus k ceně stanovené znaleckým posudkem. Současný zákon o urychlení výstavby dopravní infrastruktury umožňuje vyplácet bonusy v rozmezí osmi až 35 korun za čtvereční metr.

Současná legislativní úprava umožňující snazší vyvlastnění potřebných pozemků pod významnými infrastrukturními stavbami platí od loňského února. Sice se jejím prostřednictvím podařilo zamezit spekulativnímu výkupu zemědělské půdy, která byla následně několikanásobně dráž státem vykupována jako stavební pozemky, připustilo v materiálu Ministerstvo dopravy, proces výkupu pozemků se tím ale urychlit nepodařil.

Dosavadní stoprocentní bonus u zemědělské půdy se totiž podle dopravního resortu ukázal jako příliš nízký, a nově jej proto navrhuje navýšit na 1500 procent. Majitelé půdy ji totiž po loňské změně odmítali prodávat s tím, že při předchozích výkupech vlastníci dostávali od státu mnohonásobně vyšší částky. Ani po pominutí tohoto prvotního šoku z poklesu cen není možné očekávat, že by byli majitelé ochotní dobrovolně pozemky státu prodávat, uvedlo ministerstvo, které předpokládá, že i nadále budou majitelé raději vyčkávat na samotné vyvlastňovací řízení.

Současná právní úprava, kterou přijal předchozí kabinet Petra Nečase, měla za cíl vyvlastnit pozemky pro stavby ve veřejném zájmu za původní cenu ještě před změnou územního plánu, a měla tak zabránit situaci, kdy stát vykupoval pozemky za nepřiměřeně vysoké ceny.

Navýšením výkupních cen pro majitele pozemků podle Prachaře náklady státu na výstavbu nikterak dramaticky nevzrostou. Podíl ceny pozemku se pohybuje mezi 1,3 až 1,7 procenty celé stavby. Zvýšení bonusů v rozmezí od 120 do 525 korun za metr čtvereční se má týkat pouze zemědělské půdy. U stavebních pozemků má zůstat současná 15procentní výše bonusu, pokud se vlastník rozhodne prodat pozemek dobrovolně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…