Sobotka nemůže odvolat Babiše, protože Zeman by pak Babiše jmenoval premiérem, řekl zcela vážně předák ČSSD

24.03.2016 7:01

Chcete hlavu šéfa hnutí ANO Andreje Babiše? Tak si dejte pozor na to, co by mohl udělat prezident Zeman. V tomto duchu varoval své pravicové opoziční kolegy šéf poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák. Ten ve středečních Událostech, komentářích ČT prohlásil, že sociální demokraté s Babišem mnoho nezmohou. Podle místopředsedkyně ANO Jaroslavy Jermanové s Babišem ani není třeba nic dělat, protože se ničeho nedopustil.

Sobotka nemůže odvolat Babiše, protože Zeman by pak Babiše jmenoval premiérem, řekl zcela vážně předák ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mimořádná schůze sněmovny. Ministr financí Andrej Babiš se vyjádřil ke kauze Čapí hnízdo

Šéf poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák na mimořádném jednání sněmovny k tématu Babišovy firmy Čapí hnízdo po několika hodinách debat navrhl, aby byla diskuse přerušena, dokud svůj verdikt nevynese OLAF, evropský úřad bojující proti podvodům. Tím rozezlil pravicovou opozici, především předsedu TOP 09 Miroslava Kalouska a šéfa poslaneckého klubu ODS Zbyňka Stanjury. Oba pánové nenechali nit suchou ani na místopředsedkyni hnutí ANO a sněmovny Jaroslavě  Jermanové, která v úvodu diskuse upřednostnila svého šéfa Babiše před iniciátory mimořádné schůze z pravicové opozice.

Jermanová pak ve středečních Událostech, komentářích České televize hájila svého předsedu a tvrdila, že jí stačilo všechno, co Babiš řekl. „Já myslím, že dostatečné to bylo, nám to stačilo. My jsme schůzi nesvolávali. Ale co já jsem zaznamenala, tak vysvětlení Andreje Babiše opozici ani nezajímalo, protože chtěli Andreje Babiše ugrilovat,“ udeřila hned v úvodu dáma z ANO.  

„My si nemyslíme, že je důvod k tomu, aby odcházel, protože nic neudělal. Jen se na něj dělají další a další kampaně,“ posteskla si místopředsedkyně hnutí ANO.

Stanjura se vystoupení Babiše ve sněmovně vysmál. Stačilo se prý podívat na to, že Babiš místo vysvětlování kauzy očerňoval všechny kolem. „Jeden z nich je terorista, terorizuje Andreje Babiše, druhý je miliardář, který neplatí daně v Česku. Ale v posledních pěti minutách mluvil o Čapím hnízdě a já bych to nazval přiznáním Andreje Babiše v přímém přenosu,“ konstatoval Stanjura.

Babiš se podle jeho názoru bránil, že Agrofert koupil předluženou firmu, aby zachránil dotaci pro Českou republiku. „Ale od koho ji koupil, koupil ji od vlastních dětí,“ doplnil Stanjura.

Sklenák poznamenal, že sněmovna teď musí počkat na to, co řeknou evropský úřad OLAF a česká policie. Více toho teď sněmovna dělat nemůže. „Respektive může, ale je třeba domyslet, k čemu by to vedlo. Mohlo by to vést k příchodu premiéra Bohuslava Sobotky na Hrad a rozpadu koalice. Pravice nám sice nabízela, že by podpořila naši menšinovou vládu, ale to by vedlo k tomu, že bychom nemohli uskutečnit volební program,“ padlo z úst Romana Sklenáka.

Pozor na Zemana, varoval Sklenák

Přidal ovšem ještě jedno varování. „Všichni si všímají určitého sblížení mezi Andrejem Babišem a Milošem Zemanem. A to by taky mohlo dopadnout tak, že by byl premiérem Andrej Babiš,“ varoval Sklenák.  

Stanjura ve vysílání přesto připomněl slova premiéra Sobotky, který jako opoziční politik volal po hlavách členů vlády. Ale když je ve vládě, zdaleka už tak přísný není. „Oni říkají: My tedy hlásáme politickou presumpci viny, ale kdyby to mělo vést k pádu vlády, tak to zase pozor, to nechceme,“ kroutil hlavou nevěřícně šéf poslaneckého klubu ODS.

O tom, že s Čapím hnízdem není vše v pořádku, svědčí už to, že evropský OLAF sám rozhoduje o tom, co prošetří, a protože podání na Čapí hnízdo obratem neodložil, lze dovodit, že kauza této firmy je opravdu problematická.

Babiš by musel sám hlasovat pro svůj pád

Sklenák ale dál hájil postoj ČSSD. Odvolával se na koaliční smlouvu, ze které plyne, že Andrej Babiš v podstatě nemůže padnout, pokud s tím nebude sám souhlasit. „My máme koaliční smlouvu, která říká, že s jakýmikoli personálními změnami musí souhlasit předseda dané koaliční strany, takže by Andrej Babiš musel souhlasit se svým odvoláním,“ uzavřel své vystoupení šéf poslaneckého klubu ČSSD.  

Na ministerstvu financí šli proti pravidlům, udeřil Kmenta

Komentář k tématu přidali novinář Reportér Magazínu Jaroslav Kmenta a rektor Metropolitní univerzity Praha Michal Klíma. Sluší se připomenout, že Andrej Babiš ve svém dlouhém projevu k poslancům útočil i na magazín Reportér.

„I kdybychom přistoupili na to, že Andrej Babiš říká pravdu, tak by to muselo být tak, že existovala jedna místnost, kde seděla ta rodina. A pak je druhá místnost, kde seděl sám zavřený Andrej Babiš. A rodina jednala bez tatínka,“ navodil určitou představu Kmenta. Realita ale byla asi trochu jiná. Rodina si chtěla zařídit farmu a tatínek Andrej Babiš pomohl. Jen to zařídili tak, aby si při té příležitosti sáhla ještě na 50 milionů korun. A to je podle Kmenty problém.

Připomněl také, že se pracovnice ministerstva financí snažila neoprávněnou cestou získat informace o vyšetřování OLAF. Bylo by to v pořádku, kdyby to šlo po úřednické struktuře, tak jak se sluší a patří. Jenže to se nestalo.

Babišovi možná stačí voliči Okamury a Zemana, podotýká politolog Klíma

Podle Klímy je kauza Čapího hnízda problémem pro celé hnutí ANO, ale i pro českou politiku vůbec, protože se ukazuje obrovské prorůstání politiky a byznysu. Holding Agrofert si zkrátka vytvořil svou politickou divizi a uspěl s ní ve volbách. „Ale rok 2016 může znamenat zlom pro hnutí ANO. Už dnes tam vidíme změnu orientace hnutí na trochu jiné strany. Vidíme tam sbližování s komunisty, vidíme tam sbližování s prezidentem,“ upozornil Klíma.

Teď si pod sebou Babiš tak trochu podřezal větev, protože ve svém dlouhém sněmovním projevu zaútočil i na protikorupční organizaci, s jejíž pomocí uspěl v mimořádných sněmovních volbách roku 2013. „Jinde by to bylo na odvolání, ale v České republice to asi na odvolání není,“ doplnil Klíma.

Politici skutečně musejí kalkulovat s tím, co se stane, pokud do koaličních sporů vstoupí prezident Miloš Zeman. Ten už v roce 2013 ukázal, že je schopen sestavit vládu, která neměla podporu ve sněmovně.

Kmenta v závěru vysílání přidal „modlitbu“

„Já se modlím za to, aby voliči stačili sledovat a chápat, co se vlastně děje. To nejlepší by teď bylo, kdyby Andrej Babiš vystoupil v televizi a omluvil se. Pokud bude pokračovat v nastoleném kurzu, může ztratit až polovinu voličů,“ varoval Kmenta.

Klíma mu v tom dal jasně za pravdu. Hodně ale bude záležet na tom, na jaké voliče bude Babiš cílit. Pokud by stál o vysokoškolsky vzdělané voliče, asi by se musel omluvit. Jenže on se může rozhodnout cílit spíše na voliče z menších měst, na voliče Miloše Zemana či Tomia Okamury a pak k této omluvě zřejmě nebude muset sáhnout, zopakoval odborník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…