Sobotka nepodepsal. Kandidát na prezidenta se vzepřel Nečasovi

30.06.2012 16:08

Většina vedení ODS stojí za rozhodnutím premiéra a lídra strany Petra Nečase odvolat z vlády ministra spravedlnosti a místopředsedu ODS Jiřího Pospíšila. V prohlášení, které podepsala většina významných stranických lídrů, stojí, že mediální popularita žádného politika nevypovídá o jeho politických, odborných či manažerských schopnostech. Dokument však odmítl spolupodepsat prezidentský kandidát strany a šéf ODS v Libereckém kraji Přemysl Sobotka.

Sobotka nepodepsal. Kandidát na prezidenta se vzepřel Nečasovi
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Přemysl Sobotka

"Nesouhlasil jsem s tím textem na sto procent. Tak jsem to nepodepsal," vysvětlil svůj postoj Sobotka. Na dokumentu mu prý vadilo, že vedení ODS v něm vyjadřuje "plnou podporu" Nečasovu rozhodnutí, i když premiér svým kolegům ještě ani nevysvětlil pozadí důvodů, které jej vedly Pospíšilovu odvolání. O věci podle Sobotky teprve bude jednat stranická výkonná rada 9. července.

Podle prohlášení je ale důvěra premiéra v osobu ministra klíčová pro akceschopnost vlády jako celku. Za tu pak nese premiér "nedělitelnou odpovědnost a má plné právo ztrátu své důvěry kdykoli vyjádřit právě odvoláním ministra z funkce".

S výjimkou Pospíšila text podepsali všichni místopředsedové strany. Signaturu připojili také zástupci většiny krajských organizací ODS. Kromě plzeňského regionu, který vede právě Pospíšil, a Sobotkova Libereckého kraje pod dokumentem chybí také podpis zástupce Královéhradeckého kraje. Tam stranu vede poslankyně Zdeňka Horníková. Horníková, která se vrací z dovolené v Chorvatsku, řekla, že stojí za Petrem Nečasem i touto vládou. "Premiér je ale natolik suverénní, že jeho rozhodnutí bychom neměli komentovat nějaký prohlášením. To nám nepřísluší," řekla předsedkyně ODS v Královéhradeckém kraji. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…