Sobotka prý zvažuje dát křeslo eurokomisaře Zaorálkovi. Zabil by jednou ranou tři mouchy

20.05.2014 7:21

Premiér Bohuslav Sobotka prý chystá překvapivou rošádu ohledně případného českého eurokomisaře. Na něj už obě největší koaliční strany jmenovaly své favority- ČSSD Pavla Mertlíka, hnutí ANO pak Pavla Teličku. Nakonec by však do Bruselu mohl odjet někdo úplně jiný- současný ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Sobotka prý zvažuje dát křeslo eurokomisaře Zaorálkovi. Zabil by jednou ranou tři mouchy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Podle deníku Právo Sobotka intenzivně zvažuje tento krok, který by mu pomohl vyřešit hned několik problémů současně. Urovnal by koaliční spor o eurokomisaře, neboť síle úřadujícího ministra nemůže konkurovat ani bývalý eurokomisař a zdatný ragbista Telička. Zároveň by vyřešil pnutí ve vlastní straně, kde Zaorálek v poslední době čelí značné kritice, zejména za svůj postoj ke krizi na Ukrajině.

Ne nepodstatným faktorem by bylo též zajištění větší přízně prezidenta Zemana. Zaorálkovým nástupcem v Černínském paláci by se totiž měl stát Hynek Kmoníček, aktuálně ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře a hlavní Zemanův expert na zahraniční politiku. Toho by měl nahradit Jan Kohout, dvojnásobný úřednický ministr zahraničí, který již prezidentovi externě radí.

Kmoníček sám se podobným úvahám směje: „Po Praze se povídá spousta věcí, ale tuto jsem zatím neslyšel,“ uvedl. Myšlenka „Zaorálek do Bruselu“ přitom podle Práva není nová, spekulovalo se o ní již na podzim po sněmovních volbách.

Je však faktem, že Zaorálek v poslední době v ČSSD opravdu není populární. Jeho postoj k Ukrajině vzbudil nevoli stejně jako neúčast při kladení věnců u hrobů vojáků Rudé armády na Olšanských hřbitovech. Navíc prý sílí hlasy, že není schopen „vyčistit“ ministerstvo, které prý i po čtyřech měsících jeho úřadování funguje stejně, jako za jeho předchůdce Karla Schwarzenberga.

Nápadu vyslat do Bruselu ministra zahraničí by těžko čelilo i hnutí ANO, které má jinak favorita v lídrovi své kandidátky Pavlu Teličkovi. Babiš si přitom podle Práva se Zaorálkem rozumí a rád by s ním nadále spolupracoval ve vládě. Nápadu na „ministra do Bruselu“ by se však prý bránil těžko.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…