Sobotka se zúčastní odhalení Havlovy busty v USA, chystá se i do Izraele

03.07.2014 15:31

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v listopadu navštíví Spojené státy, aby se zúčastnil odhalení busty bývalého českého prezidenta Václava Havla v americkém Kongresu. Sobotka to dnes řekl ČTK s tím, že to považuje za velké ocenění pro zesnulého prezidenta a současně za čest pro Českou republiku. Do konce letošního roku by měl premiér s některými ministry také navštívit Izrael a pokračovat ve společném zasedání vlád Česka a židovského státu.

Sobotka se zúčastní odhalení Havlovy busty v USA, chystá se i do Izraele
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Havlova busta v budově Kapitolu bude odhalena u příležitosti 25. výročí sametové revoluce v Československu a třetího výročí úmrtí bývalého prezidenta, disidenta a dramatika. Před americkými kongresmany Havel v roce 1990 pronesl také jeden ze svých nejslavnějších projevů. 

"Já myslím, že je naprosto nezbytné, aby předseda vlády u tak významné události byl," uvedl Sobotka. Na cestě do Washingtonu ho doprovodí předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). "Je to velké ocenění Václava Havla a současně je to i čest pro Českou republiku. Je dobře, že u toho předseda Sněmovny a premiér nebudou chybět," dodal Sobotka. Další program své americké návštěvy, během které by se mohl setkat i s prezidentem Barackem Obamou, premiér neupřesnil.

Izrael a ČR pojí nadstandardní vztahy

Kromě USA se Sobotka se skupinou ministrů chystá do Izraele. Návštěva by se podle něj měla uskutečnit do konce letošního roku. "Abychom navázali na tradici společných zasedání české a izraelské vlády," poznamenal Sobotka. 

První společná schůze českého a izraelského kabinetu se konala v květnu 2012 v Praze. Další setkání vlád vedených Petrem Nečasem (ODS) a Benjaminem Netanjahuem se mělo uskutečnit loni v létě v Izraeli, ale kvůli pádu českého kabinetu se nekonalo.  Česko je ve světě vnímáno jako jeden z nejbližších spojenců Izraele. Také Sobotka dnes zdůraznil, že i když se Česká republika snaží rozvíjet dobré vztahy s arabskými zeměmi, židovský stát pro ni zůstává důležitým a tradičním partnerem. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…