Sobotka trpělivě odpovídal na nepříjemné dotazy. Například: Děláte z lidí blbce. Křísíte mrtvolu

13.03.2014 9:27

Z PROFILŮ Proč se snažíte křísit mrtvolu zvanou ODS? Proč z lidí děláte blbce? I to byly dotazy čtenářů ParlamentníchListů.cz, které směřovaly na místopředsedu Senátu za ODS a někdejšího prezidentského kandidáta Přemysla Sobotku. Ten na tyto nepříjemné dotazy ve středu trpělivě odpovídal. Vyjádřil se i k situaci na Ukrajině, Židům, prezidentu Zemanovi či ke zradě své strany a soucitu s Miroslavou Němcovou.

Sobotka trpělivě odpovídal na nepříjemné dotazy. Například: Děláte z lidí blbce. Křísíte mrtvolu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přemysl Sobotka na kongresu ODS

Anketa

Který pravicový politik je nejlepší?

56%
15%
4%
14%
hlasovalo: 9219 lidí

Jeden z prvních dotazů čtenářů se týkal toho, zda by Sobotka znovu kandidoval v prezidentských volbách a jak hodnotí rok ve funkci prezidenta Miloše Zemana. „Se znalostmi toho, co vím dnes, bych znovu do prezidentské volby nešel. Prezident Zeman se ze začátku pokoušel vymezovat, možná měl sen, že bude silným prezidentem. Ten sen se rozplývá stejně jako obdiv mnoha jeho voličů. Je otázkou, co bude dál,“ odpověděl Sobotka.

Prounijní prezident a vláda

„Jak vnímáte to, že máme prounijního prezidenta a vládu?“ tázal se další čtenář s tím, že má obavy. Sobotka pak reagoval, že nikdy nebyl proti našemu členství v EU. „Jsem odpůrcem hujerství, nekritického obdivu a také mnohých kroků Bruselu. Jsme členové, měli bychom být více slyšet a ne jen kývat hlavou,“ doplnil senátor za ODS.

Celé odpovědi Přemysla Sobotky naleznete na jeho profilu:

Poté se vyjádřil i k situaci na Ukrajině. „Od počátku je všechno špatně. Podpora Majdanu ze strany EU byla nekritická, Janukovyč byl řádně a v demokratických volbách zvolen. Angažmá Rusů na Krymu bylo předvídatelné vlastně od dob uznání Kosova ze strany EU. Nesouhlasím s postupem Ruska a také jsem to hned v úvodu krymské krize jasně řekl. Ale co jsme asi čekali? Jedno je jasné. Mezinárodní společenství není jednotné, je slabé a to samozřejmě dodává sílu a jistotu Putinovi,“ uvedl Sobotka.

Zrada ODS a soucit s Němcovou

„Pane místopředsedo, i vás evidentně před rokem zradila ODS a po prezidentské volbě jste to neměl snadné. Soucítíte tak nyní s Němcovou? Nepřijde vám, že ji strana sprostě využila jako maskota voleb a nyní ji odkopla jako kus hadru?“ ptal se další čtenář.

„Paní Němcová sama chtěla být lídrem a věděla, do čeho jde. Její rozhodnutí jsou její, stejně jako moje byla má. ODS je strana postavená na demokratických principech a rozhodovali delegáti kongresu. Nedovedu si představit, že by toto bylo zpochybnitelné,“ odpověděl senátor.

Mrtvola ODS

„Proč se snažíte křísit mrtvolu zvanou ODS?V pohodě ji zavlečte na smetiště dějin.Tam už dávno patří,“ uvedl čtenář ParlamentníchListů.cz. „Jen z neznalosti věci si lze přát smrt demokratické politické strany,“ odpověděl Sobotka.

Hasič Bendl

Následoval dotaz týkající se Petra Bendla. „Hasič Petr Bendl má obsadit místo v dozorčí radě VZP. Po zemědělství míří do zdravotnictví. Proč z lidí děláte blbce? Krédem ODS přece je, že se má každý postarat sám o sebe,“ rozhořčil se čtenář. Sobotka na to reagoval otázkou: „Co máte proti hasičům?“

Komunismus je stejné zlo jako nacismus

Jiná otázka se dotkla tématu holocaustu. „Jak je možné, že totalitní RA osvobodila nejen židovské vězně od holocaustu, ale i polovinu Evropy od totality nacistů? Nebo tehdy ještě ta RA nebyla totalitní? A co ty miliony mrtvých po celém světě po II. SV od US ARMY a NATO? Ti nemusí být připomínáni jako ten holocaust? Mrtvým je přece jedno, kdo a jak je zabil. Jsou prostě mrtví. Nebo je to tak, že to jsou jenom gojími, vy jeden zběhlý epigone Hippokrata a ti na vaše svědomí nepůsobí svými výčitkami?“ tázal se doslova čtenář.

„Vojáci v RA zůstanou hrdiny, kteří nasazovali životy a umírali pro mír. Ale ideologie jejich vůdců byla a je stejná jako nacismus. Komunismus je stejné zlo jako nacismus. Je to totalita, ničitel osobní svobody a svobody ducha. Holocaust nemá srovnání. To je cynismus tvrdit, že mrtvým je to jedno. Jde především o ty živé. O ty dosud živé. Na příměr k NATO nebudu reagovat, to je ubohé,“ řekl místopředseda Senátu.

„Pane Sobotko, holocaust nikdo rozumný nezlehčuje, ale faktem je, že když někdo poukáže na to, že Stát Izrael v mnohém dělá to samé, co němečtí fašisté, hned je nařčen, že zlehčuje holocaust. To za prvé. Za druhé: Proč nikdo nemluví o tom, že hlavním důvodem, proč Němci rozpoutali druhou světovou válku, byla likvidace Slovanů? Pokud vím, obětí slovanských národů bylo více než židovských. To jistě musíte vědět, tedy, aspoň si to myslím,“ uvedl tazatel.

„V případě Židů šlo o systematickou a plánovanou likvidaci národa. Podobně, byť ne v takové důslednosti, na tom byli ještě cikáni. Nikdo jiný. A tvrdit, že Izrael dělá to samé, co nacisté, to nebudu ani komentovat. Vůbec netušíte, o čem mluvíte,“ oponoval Sobotka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kup

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…