Sobotka věří v další spojenectví, zmínil i Trumpovu vazbu na ČR

09.11.2016 11:19

Změnu v čele Spojených států bere česká vláda s respektem k voličům, kteří demokraticky zvolili změnu, uvedl dnes premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na Twitteru. Věří, že pod vedením nového prezidenta Donalda Trumpa budou Spojené státy dál spolehlivým partnerem a spojencem České republiky.

Sobotka věří v další spojenectví, zmínil i Trumpovu vazbu na ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

„Respektujme to a berme pragmaticky. (Donald) Trump, na rozdíl od některých předchůdců, alespoň ví, kde leží Česko,“ napsal Sobotka.

V kampani podle premiéra Trump vsadil na agresivní populismus a shromáždil protestní hlasy zprava i zleva. Nyní bude pro něj nejtěžší překonat vzniklé rozdělení americké společnosti, míní Sobotka.

V poznámce o Trumpově vztahu k ČR poukázal premiér na první Trumpovu manželku Ivanu, která pochází ze Zlína. Ministr vnitra a Sobotkův stranický kolega Milan Chovanec v této souvislosti novinářům řekl, že je kvůli tomu možné čekat i návštěvu Trumpa v ČR. „Má i vazby k České republice a doufám, že ho jednou uvidíme v ČR díky jeho dceři a bývalé manželce,“ uvedl.

„Gratuluji nově zvolenému prezidentovi Trumpovi a věřím, že pod jeho vedením budou USA nadále spolehlivým partnerem a spojencem,“ zněla první Sobotkova reakce na výsledek voleb, kterou poslal ze sněmovní schůze. Dolní parlamentní komoru několik desítek minut předtím navštívil americký velvyslanec v České republice Andrew Schapiro. Ujišťoval, že nová americká administrativa nebude nic měnit v pohledu na Severoatlantickou alianci ani na vztahu k Česku.

Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka Trump „přináší nové pohledy a začíná nová etapa česko-amerických vztahů“. Černínský palác v prohlášení uvedl, že je připraven s novou administrativou pokračovat v těsné spolupráci. Věří, že v duchu strategického partnerství budou obě země pokračovat v dialogu o českém příspěvku v boji proti mezinárodnímu terorismu a českém zastupování USA v Sýrii.

relatedarticles title="Psali jsme:" articles="461999,461977,461974,461970" /}

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…