Sobotka volá po federální Evropě. Je prý řešením problémů

08.04.2013 20:13

Česká republika by v nejbližších pěti letech neměla být členem eurozóny, neboť na vstup není připravena. Nicméně i za těchto okolností bychom podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky měli konvergovat ke společným hospodářským, fiskálním a daňovým politikám. Je totiž přesvědčen, že má evropská integrace budoucnost.

Sobotka volá po federální Evropě. Je prý řešením problémů
Foto: ČSSD
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Svoboda je přesvědčen, že federální budoucnost Unie je skutečným řešením současných problémů eurozóny.

Struktura hlavních daní, například HDP, v naší zemi je dána Evropskou unií, míní Sobotka. Daňový základ navíc také často odráží podporu přímých zahraničních investic, případně investic vůbec. „Sladění daňového základu je pak předpokladem pro zvýšení přitažlivosti Evropské unie pro investory a větší srovnatelnosti daňové zátěže,“ píše v nedělní MF Dnes Sobotka.

Sbližování daní je nezbytnost

Sladění daní je podle předsedy největší opoziční strany silně spojené s případným zavedením eura v České republice. Konvergence k Unii je tak nutná. „Jakkoliv sbližování daní je žádoucí pro země Evropské unie i bez ohledu na to, zda mají euro, či nikoliv, v případě zavedení eura se z této harmonizace stává nezbytnost,“ míní Sobotka.

A byť Česko v nejbližších pěti letech podle Sobotky zcela určitě nebude členem eurozóny, neboť není připravena na vstup, i tak by měla konvergovat ke společným hospodářským, fiskálním a daňovým politikám. Navíc bychom mohli udělat některá gesta, kterými se přihlásíme k prohlubování evropské integrace a která nás nebudou nic stát, spíše z nich můžeme mít výnos.

„Jelikož jsem si jist, že evropská integrace má budoucnost, je velmi žádoucí snažit se o pokrok i v harmonizaci daňové politiky,“ uzavírá pro deník MfD Sobotka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…