Sobotka vyzval po krymském referendu k uvážlivosti a jednotě EU

17.03.2014 6:06

Na výsledek krymského referenda musí Evropa reagovat s rozmyslem, řekl český premiér Bohuslav Sobotka v rozhovoru s německým listem Handelsblatt. Evropský postoj musí být jednotný, klidný i důsledný. V žádném případě však Evropa nesmí jednat hystericky, zdůraznil Sobotka.

Sobotka vyzval po krymském referendu k uvážlivosti a jednotě EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

„Linie Evropy se musí být jednotná, pokojná, důsledná a důkladná. V žádném případě Evropa nesmí postupovat hystericky," řekl Sobotka.

Český premiér zdůraznil, že podle České republiky a jejích evropských partnerů bylo krymské referendum nezákonné a v rozporu s ukrajinskou ústavou. „Jediné řešení může být takové, že si Rusko a Ukrajina společně sednou za jednací stůl," vyzval Sobotka.

Šéf české vlády se rovněž vyslovil pro urychlený podpis alespoň politických částí asociační dohody mezi Ukrajinou a EU. „Evropa však může Ukrajině dát jen takové přísliby, které dokáže také opravdu splnit," dodal Sobotka.

Předseda české vlády rovněž odmítl rozdělení Ukrajiny na dva nezávislé státy, jako tomu bylo v případě Československa. To se rozdělilo legálně, zatímco vývoj na Ukrajině je porušením tamní ústavy. „Odštěpení (Krymu) se navíc děje s vojenskou podporou sousedního státu, ačkoli ruská menšina na Krymu v minulých letech neměla žádné problémy," řekl Sobotka.

Obyvatelé Krymu se v nedělním referendu drtivou většinou hlasů vyslovili pro unii s Ruskem.

V Bruselu dnes budou ministři zahraničí zemí EU jednat o zavedení protiruských sankcí. Vybraným osobám má být za porušení územní celistvosti a suverenity Ukrajiny zmražen majetek a zakázány cesty do Evropské unie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…