Sobotkův úřad musí zaplatit půl miliardy. Kvůli akci Alexandra Vondry

09.04.2014 7:12

Vysokou pokutu za předraženou zakázku ozvučení českého předsednictví EU v roce 2009 firmou ProMoPro vystavil minulý čtvrtek pražský finanční úřad Úřadu vlády. Právo informuje, že Úřad vlády zvažuje odvolání, protože tak vysoká pokuta by pro něj mohla být likvidační.

Sobotkův úřad musí zaplatit půl miliardy. Kvůli akci Alexandra Vondry
Foto: Redakce
Popisek: Kauza ProMoPro je spojována mimo jiné s ministrem obrany Alexandrem Vondrou

Úřad vlády musí zaplatit za porušení rozpočtové kázně z roku 2009 a částka 550,896 milionu korun obohatí státní rozpočet. Jde o nebývale vysokou částku. Strakova akademie nyní hospodaří se 734 miliony.

„Jde o první účet, který finanční úřad vystavil Topolánkově vládě za kauzu ProMoPro,“ sdělil Právu vedoucí Strakovy akademie Pavel Dvořák. Zakázku v tehdejší vládě měl na starosti vicepremiér Alexandr Vondra (ODS).

Předražení ozvučení českého předsednictví EU v roce 2009 firmou ProMoPro vyčíslila policie a žalobci už před několika lety na 388 milionů korun.  Deník Právo upozorňuje, že pokuta přesahující půl miliardy je ještě vyšší než suma, kterou tehdejší kabinet zaplatil firmě ProMoPro.

Úřad vlády podle Dvořáka uvažuje o odvolání, protože tak vysoká pokuta by prý pro Úřad vlády mohla být likvidační.  

„Nyní zkoumáme, jak dále nejlépe postupovat. Musíme se pokusit nejen minimalizovat možné škody a neohrozit činnost vlády, ale zajistit i plnou součinnost s orgány činnými v trestním řízení v kauze ProMoPro,“ uvedl vedoucí Úřadu vlády.

Obžalováno 12 lidí, Vondra ne

Vrchní státní zastupitelství v Praze loni na konci prosince obžalovalo 12 lidí. Úřad vlády se k požadavku na náhradu škody zmíněných 388 milionů připojil na konci února. Policie v souvislosti s kauzou ProMoPro mluví podle deníku Právo o pletichách při veřejné soutěži a veřejné dražbě, zneužívání pravomoci veřejného činitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Samotného Vondru, který odpovídal za přípravu českého předsednictví EU, neobvinili.

V kauze se objevuje i podezření z praní špinavých peněz a podvodu, a to u obžalovaných z firem zainteresovaných na zakázce. Podle detektivů 388 milionů převedli na jiné osoby či firmy, vytvářeli fiktivní faktury a prostředky pak vybírali v hotovosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…