Social Watch kritizuje ČR za vývoz zbraní do nestabilních oblastí

21.09.2017 12:26

Organizace Social Watch kritizuje Česko za vývoz zbraní do nestabilních oblastí a autoritářských zemí, jako jsou Egypt a Saúdská Arábie. Zbrojní exporty do těchto států přispívají podle ní k potlačování občanských svobod a k vyhánění lidí z jejich domovů, což posiluje i migrační vlnu. Informuje o tom ČTK.

Social Watch kritizuje ČR za vývoz zbraní do nestabilních oblastí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Střelné zbraně

Předseda české odbočky Social Watch Tomáš Tožička dnes na tiskové konferenci řekl, že ve světě jsou dvě desítky konfliktů, v nichž umírá stále víc lidí. „Jedním ze zásadních problémů je velmi snadná dostupnost zbraní pro válčící strany,“ prohlásil. „To, co vývozci zbraní dělají, je sebevražedná aktivita. Kvůli tomu bude ještě víc lidí na útěku,“ upozornil na souvislost zbrojních exportů s migrační krizí.

Problematické jsou podle něj zejména vývozy do nestabilních oblastí. „Jedná se především o státy, kde vládnou diktátorské režimy, kde vládnou netransparentní režimy a kde zbraně jsou zneužívány k potlačování jakékoli občanské angažovanosti,“ uvedl Tožička.

Social Watch kritizovala zejména export českých zbraní do Egypta, kde je bezpečnostní složky využívají proti demonstrantům. Organizaci vadí i vývoz nákladních automobilů do Saúdské Arábie, která je využívá pro transport vojenských materiálů. Saúdská Arábie přitom čelí kritice za své vojenské angažmá v konfliktu v Jemenu a Evropský parlament přijal v roce 2016 rezoluci, v níž vyzval členské státy, aby vojenský materiál do Saúdské Arábie přestaly vyvážet.

Social Watch je síť občanských organizací, které usilují o odstranění chudoby a zajištění míru. Sleduje také naplňování rozvojových cílů, které si stanovila OSN a ke kterým se přihlásila i Česká republika.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…