Socialistická vláda nechce dát lidem více svobody, zahřměl z rádia senátor Valenta

15.03.2016 20:58

Senátor Ivo Valenta, majitel firmy Synot, promluvil na Českém rozhlasu o regulaci hazardu. I když nejen o ní. V úvodu zkritizoval zavedení elektronické evidence tržeb, na níž nenechal nit suchou. V rádiu pak také žádal podnikatele, aby vstupovali do politiky, protože současní politici se bojí rozhodovat o důležitých věcech. Došlo i na server ParlamentníListy.cz.

Socialistická vláda nechce dát lidem více svobody, zahřměl z rádia senátor Valenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Ivo Valenta v krojové košili

Elektronická evidence tržeb je podle Valenty opravdu velmi špatným nápadem. „Nikde na světě to nefunguje. Je to nějaká balkánská verze a já jsem se byl přesvědčit o tom, jak to funguje v Chorvatsku. Mohu vás ujistit, že to nefunguje,“ začal zostra. V Chorvatsku to vedlo tak akorát k tomu, že skončila řada drobných obchodníků.

Stát už dnes má širokou škálu možností, jak stíhat daňové úniky. Střední a menší podniky by si zasloužily spíše paušální daň, která by podnikatelům zjednodušila život. „Podnikatel by pak měl čas věnovat se tomu, co dělá, tedy svému podnikání. Tato socialistická vláda ale nechce dát lidem tuto svobodu,“ udeřil v rádiu.

Vyjadřoval se i k tomu, že má bydliště v Monaku. Proč? Do Monaka prý odešel před 18 lety po dohodě s rodinou. S takovou adresou mohl jít do světa a rozvíjet svůj podnik. „S touto adresou to šlo,“ prozradil senátor. Monte Carlo má přece jen ve světě lepší zvuk, než mívala Česká republika. To však nic nemění na tom, že se cítí být patriotem Slovácka, pro které se snaží pracovat v senátu. Na Slovácku zná situaci dobře, má tam rodinu, ale zároveň si zachovává nadhled na Českou republikou.  

Ve vysílání také prosil podnikatele, aby vstupovali do politiky. „Z politiky se vytratilo rozhodování. Řada politiků kličkuje, protože se bojí, že je rozcupují média, nebo mají strach z kroků policie,“ posteskl si. Na druhé straně upozornil, že by podnikatel, pokud je členem vlády, neměl dovolit svým firmám ucházet se o státní zakázky. Totéž platí i na úrovni krajů.

Na vlnách Českého rozhlasu zaznělo, že má podnikatel podíl v serveru ParlamentníListy.cz. „Ale já jsem pořád ve světě, takže chod tohoto média nijak neovlivňuji,“ konstatoval. Nelíbilo by se mu prý, kdyby redaktoři uplatňovali autocenzuru vůči jeho osobě. Oceňuje především otevřenost serveru ParlamentníListy.cz.

Nad hazardem nemáme jásat. Máme ho spravedlivě regulovat

Ve druhé polovině pořadu se dostal k chystané přísnější regulaci hazardu. Podle Valenty je to špatný zákon, protože ve skutečnosti nahrává nelegálnímu prostředí. „Nekritizuji snahu regulovat, ale kritizuji to, že ruku v ruce s tím nejdou opatření, aby ti, kteří to chtějí dělat poctivě, nebyli vytlačováni nelegály. Hlavní je, aby nelegál nenarůstal,“ apeloval na kolegy zákonodárce senátor. Žádal především, aby se z kvízomatu stal legální hazardní herní přístroj, který bude podléhat standardní regulaci.

Loterijní průmysl sice není něco, co si zaslouží úžas. Ale je třeba vzít na vědomí, že tento průmysl tady je a je lepší ho mít legální a regulovaný než neregulovaný. Nakonec konstatoval, že by neměli být ke hraní připuštěni lidé, kteří jsou závislí na sociálních dávkách. „S tím já plně souhlasím,“ uzavřel své vystoupení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…