Sociální demokraté mluvili před lidmi o hrůzách minulých vlád a výhodách smlouvy s USA

20.05.2014 14:27

REPORTÁŽ Kandidáti ČSSD do Evropského parlamentu přijeli dnes do Valašského Meziříčí představit své priority, které chtějí prosadit v případě, že obhájí svá europoslanecká křesla. Libor Rouček vyzdvihl výhody Transatlantické dohody a připomněl, proč je podle něj důležité zachovat Evropskou unii. Vystoupit zde měl i lídr kandidátky Jan Keller, který však na akci nedorazil. Místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková promluvila o hrůzách minulých vlád. Řeč byla také o tom, kde strana vezme peníze na své sliby.

Sociální demokraté mluvili před lidmi o hrůzách minulých vlád a výhodách smlouvy s USA
Foto: Petr Kupka
Popisek: Libor Rouček


Krátce po deváté hodině přijel tým ČSSD na náměstí do Valašského Meziříčí, kde začal připravovat místo pro konání mítinku, který měl začít v deset hodin.  Za doprovodu skupiny Elán, Karla Gotta či Waldemara Matušky, jejichž písně zněly z reproduktorů, zde „rozbili“ několik stanů. V jednom z nich se lidé mohli vyfotit společně s kandidáty, v dalším byly připraveny propagační materiály, káva a balónky pro děti. Hostesky rozdávaly propisky, letáky, klíčenky, reflexní pásky, lízátka a tradiční oranžové růže. Zájem byl poměrně značný. Zastavovaly se zde desítky převážně seniorů. Jak bylo patrné, mladší generace se místu spíše vyhýbaly s kyselým výrazem ve tvářích.

Keller na akci chyběl

Přestože plakáty zvaly k účasti na mítinku, na kterém vystoupí i známý sociolog a lídr sociálnědemokratické kandidátky Jan Keller, nestalo se tak. Jak ParlamentnímListům.cz sdělila jedna z organizátorek akce, Keller má natáčení v televizi, a proto se mítinku nezúčastní. Lidé se tak museli spokojit pouze s jeho podobiznou na dvou opodál zaparkovaných dodávkách.

Hrůzy minulých vlád

Kdo ale přijel, byli kandidáti Olga Sehnalová, Zuzana Brzobohatá, Libor Rouček. Na místo dorazil také místopředseda ČSSD Martin Starec a místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková. „Tato vláda stojí na straně lidí, ale podaří se jí pracovat pro vás, napravit všechny ty hrůzy, které jsme zažívali od zrušení valorizace důchodů přes navýšení poplatků v nemocnicích, snáze a rychleji, pokud i Evropa půjde cestou vysoké kvality života, cestou, kterou si představujeme jako sociální demokraté,“ řekla úvodem Gajdůšková.

Sehnalová promluvila o právech spotřebitelů

Poté si vzala slovo někdejší europoslanyně a kandidátka Olga Sehnalová. „Spotřebitelé a jejich práva se nemají lišit podle toho, jestli jsou ze západních zemí nebo z těch nových středo a východoevropských. Totéž se týká kvality výrobků, které se nemohou lišit co do složení, pokud si je nakoupíte někde jinde na Západě nebo tady. A se vším samozřejmě také souvisí vymahatelnost spotřebitelských práv, protože existuje dobrá legislativa, ale často zůstává pouze na papíře a Česká republika si neumí tato spotřebitelská práva dobře vymáhat,“ řekla do mikrofonu.

Z čeho strana zaplatí své sliby?

To hlavní, čím se ale podle ní bude zabývat Evropská unie v příštích letech, bude otázka řešení nezaměstnanosti. „Sociální demokraté jsou vždy tázáni na to, kde vezmou na ta svá opatření, která navrhují. My vždycky říkáme, že peníze jsou, ale jsou tam, kde se často nehledají. Jsou v daňových rájích, unikají v daňových únicích a ve finančních spekulacích."

Daně prý nejsou zárukou konkurenceschopnosti

Po ní vystoupila Zuzana Brzobohatá, která zdůraznila, že nízké daně nejsou zárukou konkurenceschopnosti a hospodářského růstu. „Takové Německo má podstatně větší hospodářský růst než Kypr, který dokonce žádal o pomoc Evropskou unii, stejně tak jako Irsko. Je třeba bojovat proti nelegálním únikům, ale také proti daňovým rájům v Evropě,“ uvedla své priority bývalá europoslankyně a kandidátka ČSSD do Evropského parlamentu.

EU jako záruka míru, svobody a bezpečí

Krátce nato promluvil k lidem dlouholetý europoslanec a místopředseda Evropského parlamentu Libor Rouček, který je zároveň místopředsedou sociálnědemokratické frakce. „Kandiduje celkem 38 politických stran. O jménech některých z nich jste nikdy neslyšeli a neuslyšíte o nich ani po volbách. Je velmi důležité volit stranu, která má silné zastoupení v Evropském parlamentu,“ sdělil lidem.

A pokračoval: „Když si pustíte televizi, vidíte co se děje mezi Ukrajinou a Ruskem. Ta situace je vážná a my, právě po zkušenostech jak z roku 1968, tak z roku 1938, kterou udělali naši rodiče nebo prarodiče, máme zajištěnu svobodu, bezpečí, mír právě tím, že tu existuje evropská integrace. Takže když už z žádného jiného důvodu, tak alespoň z tohoto je potřeba Evropskou unii zachovat a je potřeba, aby Česká republika a Česká strana sociálně demokratická měly v Evropské unii silný hlas.“

Výhody dohody s USA

Poté se vyjádřil k Transatlantické dohodě o obchodu a investicích mezi EU a USA (TTIP). „Víte, že se hodně píše o takzvané obchodní dohodě mezi Evropou a Spojenými státy. Ta dohoda poskytuje velké možnosti také například pro české výrobce. Zatím je to tak, že když nějaká česká firma vyveze například tramvaje nebo trolejbusy do Spojených států, jednapadesát procent toho výrobku musí být vyrobeno za oceánem. Ta dohoda by právě toto měla odstranit. Měla by také umožnit českým firmám, pokud se to podaří dobře vyjednat, aby se mohly ucházet i o veřejné zakázky. Tato dohoda tedy nabízí velké možnosti, ale zároveň je potřeba, aby se zde nesnížily standardy sociální, pracovní, pokud jde o ochranu potravin, životního prostředí a podobně,“ řekl na závěr Rouček. Následně se kandidáti vydali diskutovat s návštěvníky mítinku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…