Sociální dialog, jaký tu ještě nebyl. V ČT se pěly ódy na novou vládu

17.02.2014 23:01

Po 116 dnech od předčasných voleb požádá zítra vláda Bohuslava Sobotky Poslaneckou sněmovnu o vyjádření důvěry. Zástupci zaměstnavatelů a odborů si pochvalují, že tento kabinet prozatím přinesl posun v sociálním dialogu. V pořadu Události, komentáře na ČT24 to řekl prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák a 1. místopředseda ČMKOS Václav Pícl.

Sociální dialog, jaký tu ještě nebyl. V ČT se pěly ódy na novou vládu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda ČMKOS Václav Pícl

„Ukázalo se, že politické strany nám naslouchaly a řadu našich doporučení dodaly i do svého programového prohlášení,“ uvedl Pícl. Obává se ale, aby vláda své cíle, zejména zlepšení výběru daní a vytvoření úspor, zvládla splnit, nicméně prý odbory nemají jediný důvod jí nevěřit, že si to skutečně nepřeje.

„Jsem překvapen intenzitou sociálního dialogu, takový si u žádné vlády nepamatuji,“ souhlasil s jeho slovy Hanák s tím, že již před volbami, ale i po nich se vedení Svazu průmyslu a dopravy setkávalo s předáky koaličních stran na schůzkách, jejichž cílem byla vzájemná diskuze o podobě programového prohlášení vlády.

Odměňování zaměstnanců = věc každé firmy?

Některé z cílů nové vlády přitom sdílí i ČMKOS, a to například zrovnoprávnění odměn na pracovišti pro muže a ženy. Jak totiž Pícl připomněl, Česká republika patří mezi pět evropských zemí, v nichž jsou rozdíly mezi mzdami mužů a žen nejmarkantnější. Odbory o to prý usilují kolektivními smlouvami i nástroji, kterými disponují úřady práce.

„Odměňování je věcí každé firmy,“ oponoval mu Hanák. „Odměňování by mělo probíhat na základě výkonnosti a zásluhovosti, já například takové rozdíly ve své firmě nevedu. Pokud má vláda nebo Úřad práce dostatečné kontrolní mechanismy, prosím, ale já tomu nevěřím,“ dodal.

Očekává se, že koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL dostatek hlasů získá, v dolní komoře má totiž dohromady 111 poslanců. A svůj hlas by jí prý daly i odbory. „Zvedl bych pro ni ruku s tím, že ji budeme kontrolovat, aby naplnění jejích cílů bylo co nejrychlejší a nejefektivnější," prohlásil Pícl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…