Šok: Donald J. Trump a dalajláma. Toto proběhlo a proběhne

23.11.2016 12:51

Zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem tibetského duchovního vůdce dalajlámu na rozdíl od řady jiných postav mezinárodního společenství nijak neznepokojilo. Po inauguraci se dokonce chystá Trumpa navštívit ve Spojených státech.

Šok: Donald J. Trump a dalajláma. Toto proběhlo a proběhne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čtrnáctý Dalajláma Tändzin Gjamccho

Dalajlámu nerozhodila ani nesmlouvavá rétorika plná vulgarit, kterou Donald Trump používal během kampaně. Tibetský duchovní vůdce totiž věří, že prezidentský úřad Trumpa donutí zjemnit svůj slovník. „Během voleb jsem měl dojem, že kandidáti mají ve vyjadřování svých názorů větší svobodu. Po svém zvolení však na sebe berou odpovědnost a musí se přizpůsobit realitě,“ prohlásil dalajláma. „Proto mi to nedělá starosti,“ dodal.

Reportérům, kteří ho doprovází na čtyřdenní cestě po Mongolsku, také sdělil, že považuje Spojené státy za vůdčí národ „svobodného světa“.

Byť není jisté, že je již schůzka tibetského vůdce s novým americkým prezidentem domluvená, čínská vláda vyjádřila nelibost. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Keng Šuang se dle CNN nechal slyšet, že dalajláma se již dlouhou angažuje v protičínských separatistických aktivitách v zámoří. Čína proto doufá, že mezinárodní společenství bude přistupovat k záležitostem vztahujících se k Tibetu obezřetným a patřičným způsobem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…